Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Delicja

Czekoladowe ciasto z aksamitnym kawowym kremem budyniowym, zwieńczone malinami w galaretce, czyli ciasto Delicja. To prawdziwa uczta dla smaków, ciasto nie jest za słodkie, idealne na każde rodzinne spotkanie : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, trzeba tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto spędzi noc w lodówce, bo to jeden z tych wypieków, który z każdą godziną zyskuje na smaku. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Dodatek majonezu do ciasta jest nieprzypadkowy, podobnie jak w przypadku babki majonezowej również w czekoladowych wypiekach, majonez wspaniale poprawia ich strukturę i wzmacnia smak. Ciasto Delicja to idealny wypiek na świętowanie 60 lat Majonezu Kieleckiego. Z tej okazji zachęcam również do wzięcia udziału w urodzinowej loterii, do wygrania są świetne nagrody m.in. Thermomixy i 60000 zł! : )

Składniki na ciasto (blacha 24cm x 24cm):

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć o blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (termoobieg) i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kawowy krem:

Połowę mleka zagotować z kawą i cukrem. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na jasną masę. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń w temp. pokojowej, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.

Dodatkowo:

Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. W tym czasie można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta wysmarować dżemem, wyłożyć kawowy krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki

Exit mobile version