Czekoladowe ciasto z aksamitnym kawowym kremem budyniowym, zwieńczone malinami w galaretce, czyli ciasto Delicja. To prawdziwa uczta dla smaków, ciasto nie jest za słodkie, idealne na każde rodzinne spotkanie : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, trzeba tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto spędzi noc w lodówce, bo to jeden z tych wypieków, który z każdą godziną zyskuje na smaku. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!
Dodatek majonezu do ciasta jest nieprzypadkowy, podobnie jak w przypadku babki majonezowej również w czekoladowych wypiekach, majonez wspaniale poprawia ich strukturę i wzmacnia smak. Ciasto Delicja to idealny wypiek na świętowanie 60 lat Majonezu Kieleckiego. Z tej okazji zachęcam również do wzięcia udziału w urodzinowej loterii, do wygrania są świetne nagrody m.in. Thermomixy i 60000 zł! : )
Składniki na ciasto (blacha 24cm x 24cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 120 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów (np. włoskich i pekan)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć o blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (termoobieg) i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na kawowy krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki kawy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z kawą i cukrem. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na jasną masę. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń w temp. pokojowej, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
- ok. 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. W tym czasie można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta wysmarować dżemem, wyłożyć kawowy krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki
O mamo co za cudo! Majonez faktycznie trochę mylący, ale druga myśl BABKA MAJONEZOWA więc coś musi w tym być 🙂 Czuję że mam faworyta na święta 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 Brzmi egzotycznie, ale przecież majonez to olej – nadaje ciastu miękkości, żółtka – wilgotności, a ocet podkreśla czekoladowy smak 🙂 Z osobna każdy z tych składników nie wydaje się dziwny 😀
Tak piękne, tak cudowne, że mam ochotę zrobić je jak najszybciej ❤
Autor
Bardzo się cieszę i polecam, nasz ostatni hit 😀
I z wyglądu i ze smaku to naprawdę delicja 😍
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Piękne ciasto i ten kremik kawowy…
Autor
Oj tak krem kawowy jest obłędny! tak świetnie się sprawdził, że na pewno wykorzystam go do innych ciast 🙂
Wygląda super mam tylko pytanie techniczne czy jedna galaretka to nie za mało?
Autor
Jedna galaretka ustabilizuje nam maliny, ale nie zdominuje ich smaku, można dać dwie, wtedy owoce będą w niej całe zatopione 🙂
Wspaniałe ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Właśnie się piecze a budyń kawowy stygnie trzymaj kciuki żeby się udało 🙂
Autor
Trzymam kciuki, nie może się nie udać 🙂 daj proszę znać jak posmakowało 🙂
Marto to ciasto to sztos zabrałam do pracy i z koleżankami zajadamy się do kawy oj przepis pójdzie w świat pozdrawiam Cię serdecznie 🙂
Autor
Ogromnie mi miło i również pozdrawiam 🙂
Jak ja kocham Twoje przekladance ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Miło mi, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Jaki inny dżem bedzie pasować?
Autor
Np. malinowy 🙂
ale genialne ciasto!
Autor
Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Super wygląda.
Kawa do kremu rozpuszczalna, czy mielona?
Autor
Mielona 🙂
No to nie mogłam czekać i juz sie chłodzi w lodowce ciekawe czy doczeka weekendu ❤️
Autor
Ale super! Weekend co prawda już blisko, ale ciasto tak szybko znika, że może być różnie 😉
Dwie łyżki kawy, czyli zmielonej? Nie już w postaci płynnej? Mamy ją dosypać do powstającego budyniu?
Ciasto wyglada obłędnie, będę próbować. 😉
Autor
Tak chodzi o „proszek”, wcześniej tej kawy nie zaparzamy 😉 Mieloną kawę wsypujemy do połowy mleka razem z cukrem i zagotowujemy 🙂
Ciasto wyszło pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pychotka polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis.
Mam pytanie kawa rozpuszczalna czy zwykła parzona???
Autor
Zwykła, mielona 🙂
Cisto wyszło rewelacyjnie zapisuje do ulubionych 🙂
Autor
Super <3
Ojej, na zdjęciu to ciasto wygląda przepięknie! Majonez w składzie zaskakuje, ale faktycznie, to w sumie tylko żółtka, olej i ocet. trzeba wypróbować przepis! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 zachęcam do przygotowania jest pyszne 🙂
Zrobiłam na tegoroczne święta Bożego Narodzenia – genialne i o dziwo proste. Dziękuję za ten przepis
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Witam, super przepisy, już mam listę do wypróbowania:) przybyłam na bloga i długo tu zostanę 🙂 mam 2 pytania odnośnie przepisu :1.nie lubimy mielonej kawy w kremie i zastanawiam się, jak ją zastąpić. Czy może najpierw zaparzyc i tę ilość odjąć od mleka? Może jakieś inne wskazówki? 2 chcę zrobić podwójną porcję w większej blaszce, ile mniej więcej powinnam dłużej piec?
Kiedyś jadłam taki przepyszny sernik na zimno, był taki kremowy i błyszczący, lekko zbity, z tego co wiem, to w składzie miał żółtka/jajka i masło, był taki ucierany. Mam nadzieję, że kiedyś trafię tu coś podobnego 😍 przepis dość stary, góralski
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Kawę można całkiem pominąć, chyba, że smak kawy ma być zachowany, ale bez fusów, wtedy można zagotować jak w przepisie i przecedzić przez drobne sito 🙂 Jeśli blaszka będzie proporcjonalnie większa czas pieczenia się nie wydłuży, bo zwiększy się powierzchnia do rozłożenia ciasta, więc na wysokość wyjdzie takie samo. Warto sprawdzić patyczkiem.
Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło rewelacyjnie bardzo polecam
Witam, czy na gore ciasta zamiast malin mozna dac truskawki z galarerka truskawka badz mus truskawkowy? Pzdr
Autor
Tak 🙂
Przepyszne!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Moje ulubione ciasto nie pamiętam ile razy juz piekłam ❤️❤️❤️
Autor
Ogromnie mi miło 🙂