Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Dakłas najlepszy przepis

Rewelacyjne ciasto, które podbiło cały świat – Ciasto Dakłas. Niesamowity smak, idealnie czekoladowe ciasto, aksamitny kajmakowy krem z bakaliami, a całość zwieńczona bezą. Najlepszy przepis na ciasto dakłas krok po kroku. Na końcu wpisu znajdziecie również film z przygotowania ciasta dakłas. Ciasto jest dość czasochłonne, ale proste do przygotowania i warte każdej chwili spędzonej w kuchni. Polecam!!!

Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas przepis

Ciasto (blacha 23×33 cm):

Dodatkowo:

100 g dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto Dakłas jak zrobić

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem:

Daktyle i orzechy drobno posiekać. Kremówkę i mascarpone zmiksować na gęsty krem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać kajmak, miksując do połączenia. Na koniec dodać daktyle i orzechy, delikatnie wymieszać szpatułką.

Krem przełożyć na czekoladowe ciasto z dżemem. Całość przykryć ostudzoną bezą, schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto dakłas (ciasto dacquoise) – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

.

Ciasto dakłas przepis
Przepis na ciasto dakłas
Ciasto Dakłas -najlepszy przepis
Ciasto Dacquoise

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasta .

Exit mobile version