Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Jeśli znacie mnie choć trochę, zapewne wiecie jak kocham czekoladę i wszystkie związane z nią wypieki… ; ) Ale być może nie znacie jeszcze mojego ostatniego odkrycia – czekolady i kakao Horeca Select marki własnej Makro. Produkty te są dedykowane profesjonalnym kucharzom i szefom kuchni. Są naturalne, wysokiej jakości i o dużej zawartości kakao, więc świetnie nadają się do przygotowywania ciast. Jednak to co mnie najbardziej urzekło, to fakt, że 1 tabliczka to aż 1 kg czekolady! Nagle pojęcie „zjem tylko kosteczkę” nabiera nowego znaczenia ; ) Wracając jednak do mojego wypieku, chciałabym Wam zaproponować ciasto czekoladowo-migdałowe z dodatkiem czekoladowego kremu. Ciasto jest ciężkie, mocno wilgotne, bardzo sycące i dość proste do przygotowania. Jednym słowem pyszne ; ) Polecam!


Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

Czekoladę wraz z masłem i brązowym cukrem rozpuścić, podgrzewając na niewielkim ogniu. Dodać zaparzoną kawę oraz kakao i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić. Migdały (zmielone w blenderze na konsystencję piasku) dodać do przesianej wraz z sodą oczyszczoną mąki. Dodać chili. Wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać czekoladową masę oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec stopniowo dodawać śmietankę, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 60-75 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Składniki na krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać podgrzaną śmietankę i szybko wymieszać. Udekorować przestudzone ciasto.

Smacznego : )



 


Po więcej czekoladowych inspiracji odsyłam tutaj ; )

Exit mobile version