Do tego ciasta przymierzałam się od kilku lat : ) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem dyni i marchewki, bo są wilgotne i aromatyczne, więc wiedziałam, że cukinia również mnie nie zawiedzie. Do wypieków pasuje idealnie! Jest mało wyrazista w smaku, w cieście zupełnie niewyczuwalna, ale zapewnia nam idealną konsystencję dodatkowe witaminy i przede wszystkim ciasto nie jest za suche. Nie jest to mocno słodki wypiek, ale za to obłędnie czekoladowy! Miłośnicy smaku gorzkiej, wytrawnej czekolady na pewno pokochają je równie mocno jak ja i zapewniam, że domownicy nie odgadną co to za ciasto : ) Mój Mąż obstawiał, że to murzynek : ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 400 g startej cukini
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Przesypać do mokrych składników i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodać cukinie startą na małych oczkach tarty i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać silikonową łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć czekoladową masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 min.
Smacznego!
Inspiracja magazyn „Kuchnia” 2013
Wow to musi być pyszne 🙂 i ta łapka słodka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 ciacho pyszne, jeśli lubisz czekoladowy smak gorąco polecam 🙂 a łapka słodka, choć trochę rozmazana, ale zdjęcie z telefonu… 😉
What? jak Ty TAKIE zdjęcia robisz telefonem to ja nie mam pytań 😀
Autor
:)))) Dzięki!
Cudownie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
To mnie zaintrygowałaś, bo o cieście z cukinią jeszcze nie słyszałam 🙂
Autor
Polecam wypróbować, zabierałam się do niego 3 lata i żałuję, że tak długo zwlekałam 😉
Uwielbiam czekoladowe wypieki wiec na pewno się pokusze 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Nie mogłam się oprzeć i już dziś delektuję się nim przy porannej kawce 🙂 Koleżanki z pracy nie wierzą, że z cukinią!!! nieziemska wilogotność lekkość no i te kawałeczki czekolady w środku…
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂 Sama mam do niego słabość 🙂
Super ciasto bardzo mi smakuje a cukini nie znosze 🙂
Autor
Wcale jej nie czuć prawda? 🙂
ciasto z cukinii jest przepyszne 🙂 kiedyś piekłam z dodatkiem wisni 🙂
Autor
Z dodatkiem wiśni na pewno też świetnie smakuje 🙂
Bardzo smaczne ciacho, rzeczywiście wilgotne ale jednocześnie lekkie choć to może dziwne połączenie 🙂 Jestem zachwycowna!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Super ciasto mocno mocno czekoladowe tak jak lubie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ciacho jest super a cukini zupełnie nie czuć 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
A mozna to ciasto z maka owsiana?
Dzieki – Ania
Autor
Tak, będzie pasować 🙂 Co prawda jest charakterystyczna w smaku, więc można wymieszać ją częściowo np. z orkiszową, ale to ciasto jest tak intensywnie czekoladowe, że mąka nie powinna dominować 🙂
O mamo…poezja! ciasto istna PETARDA SMAKU :):):) mniam mniam
Autor
Super, że posmakowało :))))