Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto czekoladowe dla alergików

Kiedy zobaczyłam to ciasto u Agnieszki, przyciągnęło ono moją uwagę głównie ze względu na wygląd… ; ) Od razu widziałam w nim czekoladowy potencjał, byłam więc bardzo zdziwiona, że jest ono dedykowane alergikom, bo nie znajdziecie w nim jajek, masła i mleka. Po doczytaniu tych informacji mój zapał trochę się ostudził, bo takie eksperymenty i eliminacyjna dieta powoduje czasem utratę walorów smakowych ; ) Ponieważ miałam jednak wszystkie składniki w domu, a ciasto przygotowuje się błyskawicznie, zabrałam się do pracy. Efekt jak marzenie! Piekłam już dwa razy i na pewno na stałe u nas zagości! Czy wspominałam już Wam jak łatwo jest je przygotować? nie potrzebujecie nawet miksera ; ) Ponieważ  u nas nie ma problemu z tolerowaniem nabiału, za drugim razem przygotowałam moją ulubioną polewę i wyszło jeszcze smaczniej, więc jeśli również nie jesteście alergikami zachęcam do tego wariantu. Polecam!!! 



Składniki (tortownica o średnicy 20-21 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka jasnego octu winnego (lub jabłkowego)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego

Mąkę wraz z kakao przesiać do miski. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, sól, wymieszać. Dalej, wlać wodę, dodać ocet i olej, wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać 2 łyżki dżemu wiśniowego i ponownie przemieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać (ciasto jest dość gęste). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W tym czasie przygotować polewę.

Polewa I (dla alergików):

  • 50 g śmietany z mleka kokosowego (biała część z rozdzielonego kokosowego mleka)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu (płynnego)

Śmietanę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i ustawić na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać w kąpieli wodnej, do czasu aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać miód i dokładnie wymieszać. Udekorować ciasto i zostawić do zastygnięcia.

Polewa II :

  • 25 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kopiastych łyżek kakao

Mleko wraz z masłem i cukrem przełożyć do garnuszka i podgrzewać do chwili, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie dodać kakao, podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia i dalej mieszać trzepaczką, jeszcze przez około minutę (w tym czasie polewa odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią ciasto.

Smacznego : )












Exit mobile version