Kiedy zobaczyłam to ciasto u Agnieszki, przyciągnęło ono moją uwagę głównie ze względu na wygląd… ; ) Od razu widziałam w nim czekoladowy potencjał, byłam więc bardzo zdziwiona, że jest ono dedykowane alergikom, bo nie znajdziecie w nim jajek, masła i mleka. Po doczytaniu tych informacji mój zapał trochę się ostudził, bo takie eksperymenty i eliminacyjna dieta powoduje czasem utratę walorów smakowych ; ) Ponieważ miałam jednak wszystkie składniki w domu, a ciasto przygotowuje się błyskawicznie, zabrałam się do pracy. Efekt jak marzenie! Piekłam już dwa razy i na pewno na stałe u nas zagości! Czy wspominałam już Wam jak łatwo jest je przygotować? nie potrzebujecie nawet miksera ; ) Ponieważ u nas nie ma problemu z tolerowaniem nabiału, za drugim razem przygotowałam moją ulubioną polewę i wyszło jeszcze smaczniej, więc jeśli również nie jesteście alergikami zachęcam do tego wariantu. Polecam!!!
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka jasnego octu winnego (lub jabłkowego)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
Mąkę wraz z kakao przesiać do miski. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, sól, wymieszać. Dalej, wlać wodę, dodać ocet i olej, wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać 2 łyżki dżemu wiśniowego i ponownie przemieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać (ciasto jest dość gęste). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W tym czasie przygotować polewę.
Polewa I (dla alergików):
- 50 g śmietany z mleka kokosowego (biała część z rozdzielonego kokosowego mleka)
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu (płynnego)
Śmietanę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i ustawić na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać w kąpieli wodnej, do czasu aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać miód i dokładnie wymieszać. Udekorować ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Polewa II :
- 25 g masła
- 5 łyżek mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 kopiastych łyżek kakao
Mleko wraz z masłem i cukrem przełożyć do garnuszka i podgrzewać do chwili, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie dodać kakao, podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia i dalej mieszać trzepaczką, jeszcze przez około minutę (w tym czasie polewa odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią ciasto.
Smacznego : )