Przepyszne czekoladowe ciasto w zdrowej bezglutenowej wersji bez masła i białego cukru. Przygotowuje się je błyskawicznie i znika jeszcze szybciej : ) U mnie z dodatkiem mąki kokosowej, więc kokosowa nuta jest również wyczuwalna. Polecam!!
Składniki (keksówka 26×12 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 pełne łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- garść rodzynek lub orzechów
Jajka z olejem wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę, wymieszaną z kakao, cukrem trzcinowym, cynamonem i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy/rodzynki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
Smacznego!