Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto cytrynowe

Ostatnio wspominałam Wam, że mam słabość do cytryny ; ) Dzisiejszy wypiek jest zdecydowanie potwierdzeniem tej tezy, mocno orzeźwiający, intensywny i pyszny. Mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!


Składniki (keksówka 25×12 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubić trzepaczką. Dodać olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (nie wolno wyrabiać, ani miksować). Dodać suszoną żurawinę, przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego!


 


 


 


 


 


 



*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland
Exit mobile version