Ostatnio wspominałam Wam, że mam słabość do cytryny ; ) Dzisiejszy wypiek jest zdecydowanie potwierdzeniem tej tezy, mocno orzeźwiający, intensywny i pyszny. Mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g cukru
- 50 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny (ok. 100 ml)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- garść suszonej żurawiny Bakalland
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubić trzepaczką. Dodać olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (nie wolno wyrabiać, ani miksować). Dodać suszoną żurawinę, przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland