Ostatnio wspominałam Wam, że mam słabość do cytryny ; ) Dzisiejszy wypiek jest zdecydowanie potwierdzeniem tej tezy, mocno orzeźwiający, intensywny i pyszny. Mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g cukru
- 50 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny (ok. 100 ml)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- garść suszonej żurawiny Bakalland
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubić trzepaczką. Dodać olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (nie wolno wyrabiać, ani miksować). Dodać suszoną żurawinę, przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
O czymś takim właśnie myślałam 🙂 to chyba jakiś znak!
Autor
Super, zachęcam do wypróbowania 🙂
Mniam, mniam 😉
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Chętnie wypróbuję bardzo lubię cytrynowe ciasta 🙂
Autor
Super! Daj znać jak smakowało 🙂
Bardzo smakowicie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
pyszny placek w sam raz do kawki 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Świetnie to wymyśliłaś 🙂
Autor
Dziękuję ! 🙂
Moje smaki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo smaczne ciacho, fajne kwaskowe, wilgotne super 🙂
Autor
Super, że posmakowało! dziękuję za komentarz 🙂
Tekst mojego najstarszego dziecka: mama, najlepszy chleb jaki upieklas 😉 A tak w ogóle – wszyscy domownicy zachwyceni 🙂
Autor
Taki chleb też mogłabym jeść codziennie 🙂
Kolejny świetny i szybki przepis na wiadomość za dwie godziny będą goście 🙂 pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nie dostałam w sklepie kisielu cytrynowego. Można go jakoś zastąpić?zwykłymi składnikami?
Autor
Możesz spróbować mąką ziemniaczaną (1-2 łyżki), choć to niestety nie będzie to samo… 😉