Wiem, że bardzo często Wam to piszę, ale to jedno z moich ulubionych ciast… ; ) Mam ostatnio słabość do cynamonu i wypieków, które można z powodzeniem zjeść w ramach drugiego śniadania (choć wiem, że dla niektórych z Was to zbrodnia ; ) Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta do przygotowania, nie potrzebujemy nawet miksera. Szybko, smacznie i do tego ta chrupiąca skorupka z cukru i cynamonu na wierzchu… Polecam!!!
Składniki (keksówka 30×12 cm):
- 520 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 100 g rodzynek
- 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru
Mąkę, 170 g cukru, sodę oczyszczoną i sól wymieszać. Do drugiej miski przełożyć śmietanę, jogurt, olej i jajka, również wymieszać. Dodać wraz z rodzynkami do suchych składników, krótko wymieszać łyżką (tylko tyle, aby składniki zwilgotniały). Cynamon wymieszać z 80 g cukru. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć 1/3 część ciasta i posypać 1/3 mieszanki cukrowo-cynamonowej. Dalej nałożyć kolejną 1/3 porcję ciasta i 1/3 porcję cukru z cynamonem. Powtórzyć 3 raz kończąc na cukrze z cynamonem. Do ciasta włożyć nóż i przeciąć je wzdłuż keksówki, aby warstwy się bardziej wymieszały. Piec w rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez 65-70 minut.
Smacznego : )