Ciasto cygańskie ścieżki to jedno z tych, które zachwycają od pierwszego wejrzenia. Pełne kolorów, z przepyszną masą na bazie serka homogenizowanego, wykończone czekoladową polewą. Hit każdej imprezy : ) Polecam!!!
Składniki na bazę ciasta (blacha 25×36 cm):
- 9 białek (z jajek wielości L)
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
Białka ubić na sztywno. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na cztery części, wykładając masę do 4 misek.
Ciasto białe:
- ¼ bazy
- 3 łyżki wiórek kokosowych lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodać kokos lub mak i dokładnie wymieszać.
Ciasto żółte:
- ¼ bazy
- 4 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodać żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto różowe:
- ¼ bazy
- 1 opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto kakaowe:
- ¼ bazy
- 1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodać łyżkę kakao. Dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek nakładać po 2 łyżki każdego z ciast, aż do wykończenia każdego z nich. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Ostudzić i pokroić na dwie równe części.
Masa serowa:
- 6 galaretek (4 kolorowe, różne smaki + 2 krystaliczne)
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 kolorowe galaretki (każdą osobno) wymieszać w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Dwie krystaliczne galaretki rozpuścić w ¾ szklanki wody i wystudzić. Galaretka powinna być zimna, ale nadal płynna. Serki waniliowe przełożyć do miski i cienkim strumieniem dolewać wystudzone, krystaliczne galaretki. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat kolorowego ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i polać polewą czekoladową.
Polewa:
- 50 g masła
- 60 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka kakao
Masło rozpuścić z cukrem pudrem. Dodać mleko i kakao, wymieszać cały czas gotując, ok. 2 minut do lekkiego zgęstnienia.
Smacznego!