Mój Tata (który dzisiaj świętuje również jako Dziadek ; ) uwielbia wszystkie klasyczne wypieki. Propozycja biszkoptowego ciasta z budyniowym kremem na pewno przypadnie mu do gustu, a żeby deser był bardziej efektowny postanowiłam podać go w formie mini torcików z polewą daktylową. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne, a radość obdarowanego gwarantowana. Najlepsze życzenia dla wszystkich Dziadków ; ) Polecam!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać niewielkie ilości cukru, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć do ubitych białek, ponownie zmiksować. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Spód torownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C (termoobieg). Piec do suchego patyczka, około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć z tortownicy i studzić na kratce.
Składniki na budyniowy krem:
- 1 duży budyń o smaku krówki Delecta
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Składniki na daktylową polewę:
- 1 opakowanie suszonych daktyli Bakalland
- 50-100 ml mleka ( w zależności od gęstości polewy)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- szczypta soli
Daktyle zalać wodą. Po ok. 30 minutach odcedzić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gęstość polewy regulować przez zwiększanie ilości mleka.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy z nich ustawić na paterze, posmarować połową budyniowego kremu. Ułożyć kolejny biszkoptowy krążek, posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim krążkiem, udekorować polewą.
Opcjonalnie z biszkoptu wyciąć mniejsze krążki i w analogiczny sposób uformować mini torciki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland