Mój Tata (który dzisiaj świętuje również jako Dziadek ; ) uwielbia wszystkie klasyczne wypieki. Propozycja biszkoptowego ciasta z budyniowym kremem na pewno przypadnie mu do gustu, a żeby deser był bardziej efektowny postanowiłam podać go w formie mini torcików z polewą daktylową. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne, a radość obdarowanego gwarantowana. Najlepsze życzenia dla wszystkich Dziadków ; ) Polecam!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać niewielkie ilości cukru, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć do ubitych białek, ponownie zmiksować. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Spód torownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C (termoobieg). Piec do suchego patyczka, około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć z tortownicy i studzić na kratce.
Składniki na budyniowy krem:
- 1 duży budyń o smaku krówki Delecta
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Składniki na daktylową polewę:
- 1 opakowanie suszonych daktyli Bakalland
- 50-100 ml mleka ( w zależności od gęstości polewy)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- szczypta soli
Daktyle zalać wodą. Po ok. 30 minutach odcedzić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gęstość polewy regulować przez zwiększanie ilości mleka.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy z nich ustawić na paterze, posmarować połową budyniowego kremu. Ułożyć kolejny biszkoptowy krążek, posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim krążkiem, udekorować polewą.
Opcjonalnie z biszkoptu wyciąć mniejsze krążki i w analogiczny sposób uformować mini torciki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland
Mój Dziadek byłby zachwycony!!!
Autor
Mam nadzieję, że zdecydujesz się przygotować specjalnie dla niego 🙂
Rewelacyjna propozycja 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pycha,robię takie ale w dużej blaszce.
Autor
Klasyki zawsze świetnie smakują 🙂 przeważnie również zostawiam w większej formie, ale z okazji Dnia Dziadka chciałam trochę urozmaicić temat 🙂
torciki wyglądają bardzo zachęcająco 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam takie propozycje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Najardziej lubię takie wypieki proste i efektowne 🙂
Autor
Klasyka zawsze najlepsza 🙂
Pycha, sama też robię ale bez takiej polewy wiec chętnie sporbuje 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Najlepsze ciacho, smak rewelacja 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Bardzo dobry przepis szybkie i smaczne 🙂
Autor
Super, że smakowały 🙂
Zrobiłam na weekend jak zawsze strzał w dziesiątkę 🙂 dodałam też pokrojone daktyle do masy żeby było co pochrupać 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Pięknie podane Martusiu 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Chcialabym miec takie zdolnosci
Autor
Bardzo dziękuję, choć to raczej kwestia wprawy 🙂
Pycha! biszkopt genialny najlepszy jaki jadłam, krem robię podobnie, polewa boska jestem zakochana 🙂
Autor
Bardzo mi miło – dziękuję!!! 🙂
witam 🙂 troszkę z innej beczki, ale nie znalazłam nigdzie odpowiedzi… chciałabym gładki tort ale masa cukrowa jest za słodka więc padło na polewę, ale wylana bezpośrednio na biszkopt nie da takiego efektu jaki bym chciała, jaki podkład mogę zastosować pod polewe? proszę o pomoc 🙂 pozdrawiam
Autor
Nie bardzo rozumiem o jaki efekt końcowy chodzi? 🙂
chodzi mi o to żeby polewa na torcie wyglądała tak gładko jak gdybym położyła na ten tort masę cukrowa , tymczasem biszkopt spod polewy będzie się odznaczal, nie wiem jak Pani to wytłumaczyć heh
Autor
Z bokami rzeczywiście może być problem.. ale może bok ozdobić obręczą z czekolady (białej lub gorzkiej – nie będzie zbyt słodka, ale kolorystyka będzie ciemna ; ) Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (na tort o średnicy 22 cm wystarczy pewnie 250g, na 25 cm 300g), zmierzyć wysokość tortu i obwód i na papierze do pieczenia narysować pasek, który takim wymiarom odpowiada 😉 Rozsmarować na nim ciepłą czekoladę i odstawić do stężenia, kiedy zastygnie, ale będzie jeszcze miękka owinąć tort papierem na zewnątrz ; ) ale nadal go zostawiając. Schłodzić w lodówce i jak już całkiem stwardnieje delikatnie usunąć papier. Całość wygląda świetnie, a nie jest to trudne potrzeba trochę cierpliwości na oczekiwanie 🙂 Wtedy na wierzch tortu można spokojnie położyć polewę i górna powierzchnia powinna być gładka 🙂 może Pani również tam ułożyć koło z czekolady tak jak po bokach i całość będzie identyczna 🙂
Wyszło przepysznie 🙂
Autor
Super! Coś w tym jest, że proste przepisy zawsze świetnie smakują 🙂