Ciasto biszkoptowe z budyniowym kremem i polewą daktylową

Mój Tata (który dzisiaj świętuje również jako Dziadek ; ) uwielbia wszystkie klasyczne wypieki. Propozycja biszkoptowego ciasta z budyniowym kremem na pewno przypadnie mu do gustu, a żeby deser był bardziej efektowny postanowiłam podać go w formie mini torcików z polewą daktylową. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne, a radość obdarowanego gwarantowana. Najlepsze życzenia dla wszystkich Dziadków ; ) Polecam!


najlepszy biszkopt

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm): 

  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać niewielkie ilości cukru, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć do ubitych białek, ponownie zmiksować. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Spód torownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C (termoobieg). Piec do suchego patyczka, około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć z tortownicy i studzić na kratce.

Składniki na budyniowy krem:

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Składniki na daktylową polewę:

  • 1 opakowanie suszonych daktyli Bakalland
  • 50-100 ml mleka ( w zależności od gęstości polewy)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • szczypta soli

Daktyle zalać wodą. Po ok. 30 minutach odcedzić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gęstość polewy regulować przez zwiększanie ilości mleka.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy z nich ustawić na paterze, posmarować połową budyniowego kremu. Ułożyć kolejny biszkoptowy krążek, posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim krążkiem, udekorować polewą.

Opcjonalnie z biszkoptu wyciąć mniejsze krążki i w analogiczny sposób uformować mini torciki.

Smacznego!


biszkoptowe torciki


biszkopt z kremem budyniowym


Biszkopt z budyniem


polewa daktylowa


biszkopt przepis


puszysty biszkopt


*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland

Komentarzy: 32

  1. Gonia
    22 stycznia 2016 / 11:14

    Mój Dziadek byłby zachwycony!!!

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:14

      Mam nadzieję, że zdecydujesz się przygotować specjalnie dla niego 🙂

  2. Majka
    22 stycznia 2016 / 13:40

    Rewelacyjna propozycja 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:15

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:16

      Klasyki zawsze świetnie smakują 🙂 przeważnie również zostawiam w większej formie, ale z okazji Dnia Dziadka chciałam trochę urozmaicić temat 🙂

  3. 22 stycznia 2016 / 15:15

    torciki wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:17

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. ela
    22 stycznia 2016 / 16:41

    Uwielbiam takie propozycje 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:17

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  5. Malwa
    23 stycznia 2016 / 14:24

    Najardziej lubię takie wypieki proste i efektowne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2016 / 18:45

      Klasyka zawsze najlepsza 🙂

  6. Milena
    24 stycznia 2016 / 2:46

    Pycha, sama też robię ale bez takiej polewy wiec chętnie sporbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2016 / 4:04

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  7. Amelka
    24 stycznia 2016 / 3:54

    Najlepsze ciacho, smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2016 / 4:04

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Anita
    24 stycznia 2016 / 16:37

    Bardzo dobry przepis szybkie i smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:41

      Super, że smakowały 🙂

  9. inka
    24 stycznia 2016 / 18:34

    Zrobiłam na weekend jak zawsze strzał w dziesiątkę 🙂 dodałam też pokrojone daktyle do masy żeby było co pochrupać 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:41

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  10. Sara
    25 stycznia 2016 / 0:09

    Pięknie podane Martusiu 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:41

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Kaja
    27 stycznia 2016 / 0:17

    Chcialabym miec takie zdolnosci

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:22

      Bardzo dziękuję, choć to raczej kwestia wprawy 🙂

  12. Milena
    27 stycznia 2016 / 0:42

    Pycha! biszkopt genialny najlepszy jaki jadłam, krem robię podobnie, polewa boska jestem zakochana 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:21

      Bardzo mi miło – dziękuję!!! 🙂

  13. Aneta
    25 lutego 2016 / 20:05

    witam 🙂 troszkę z innej beczki, ale nie znalazłam nigdzie odpowiedzi… chciałabym gładki tort ale masa cukrowa jest za słodka więc padło na polewę, ale wylana bezpośrednio na biszkopt nie da takiego efektu jaki bym chciała, jaki podkład mogę zastosować pod polewe? proszę o pomoc 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:38

      Nie bardzo rozumiem o jaki efekt końcowy chodzi? 🙂

      • Aneta
        26 lutego 2016 / 9:16

        chodzi mi o to żeby polewa na torcie wyglądała tak gładko jak gdybym położyła na ten tort masę cukrowa , tymczasem biszkopt spod polewy będzie się odznaczal, nie wiem jak Pani to wytłumaczyć heh

        • Marta
          Autor
          26 lutego 2016 / 19:43

          Z bokami rzeczywiście może być problem.. ale może bok ozdobić obręczą z czekolady (białej lub gorzkiej – nie będzie zbyt słodka, ale kolorystyka będzie ciemna ; ) Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (na tort o średnicy 22 cm wystarczy pewnie 250g, na 25 cm 300g), zmierzyć wysokość tortu i obwód i na papierze do pieczenia narysować pasek, który takim wymiarom odpowiada 😉 Rozsmarować na nim ciepłą czekoladę i odstawić do stężenia, kiedy zastygnie, ale będzie jeszcze miękka owinąć tort papierem na zewnątrz ; ) ale nadal go zostawiając. Schłodzić w lodówce i jak już całkiem stwardnieje delikatnie usunąć papier. Całość wygląda świetnie, a nie jest to trudne potrzeba trochę cierpliwości na oczekiwanie 🙂 Wtedy na wierzch tortu można spokojnie położyć polewę i górna powierzchnia powinna być gładka 🙂 może Pani również tam ułożyć koło z czekolady tak jak po bokach i całość będzie identyczna 🙂

  14. Majka
    6 listopada 2016 / 20:37

    Wyszło przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2016 / 0:56

      Super! Coś w tym jest, że proste przepisy zawsze świetnie smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 18 =