Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.
Składniki na bezę kokosowo-makową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.
Smacznego!
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Hit świąt Wielkanocnych, zniknął w błyskawicznym tempie. Czasochłonny ale przepyszny. Pierwszy biszkopt mi nie wyszedł ale się nie poddałam, warto było! Pyszności 😍
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 I super, że się nie poddałaś 😉 pozdrawiam 🙂
Wygląda na bardzo smaczne ciacho, oczywiście spróbuję takie upiec 🙂
Autor
Polecam, jest pyszne 🙂
Jaka wielkość słoika z dżemem?
Autor
280 g 🙂
Witam, nie mam dżemu z czarnej porzeczki zastanawiam się nad żurawinowym? myśli Pani, że będzie ok? Pytanie odnośnie wielkości słoika z dżemem gdyż chcę zrobić ze swoich przetworów jaka wielkość słoika lub ile gram tego dżemu?
serdecznie ppozdrawiam aga
Autor
Żurawinowy też powinien się sprawdzić 🙂 u mnie było 280 g 🙂
Rewelacja ciasto pieke juz kolejny raz wszystkie kolezanki z pracy maja tez przepis wiec na swieta bedzie prawdziwy szal 🙂
Autor
Super <3
Mak dajemy do ciasta mielony suchy czyzwykły z torebki nie mielony i nie moczony?
Autor
Suchy, prosto z torebki 🙂
Dzień dobry. Ale czy to ma być mak suchy, ale już zmielony z torebki (można takie dostać) czy zwykły suchy, który później się moczy i mieli?
Autor
Mak suchy, prosto z torebki bez moczenia i mielenia 🙂 Jeśli masz taki suchy już zmielony w opakowaniu, to też będzie ok, ale proszę go nie moczyć tylko zostawić w suchej formie 🙂
Czy beza może być bez wiórków, ciasto wygląda obłędnie,chciałabym zrobić na święta, ale ja nie znoszę wiórków kokosowych ?
Autor
Tak, powinno się udać, można też spróbować dodać płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie, ale wszystko wpłynie na smak końcowy 😉
Ile dni wczesniej mozna upiec to ciacho zeby bylo swieze i dobre?
Autor
Najlepiej 1-2 dni wcześniej 🙂
Wspaniale ciasto dziś upiekłam ale do świat chyba nie starczy 🙂
Autor
Cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂
Po raz pierwszy piekłam to ciacho i miało być na święta,ale obawiam się że nic nie zostanie.Wielkie dzięki za wspaniały przepis.
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że tak zasmakowało 🙂
Wspaniałe ciasto.Dziękuję za przepis.
Autor
Miło mi, że tak posmakowało 🙂
Dziś zrobiłam niebo w. Gębie
Autor
Cieszę się ogromnie 🙂
Czy pominiecie polewy bardzo zmieni smak ciasta?
Autor
Bardzo nie zmieni, ale dla mnie to fajny akcent 🙂
Najlepsze ciasto hit naszych świąt 😀
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Ciasto FANTASTYCZNE!!!
Będzie często u mnie gościło 😊
Autor
Cieszę się bardzo 🙂 🙂 🙂
Pyszne ciasto i robi się łatwo 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało :))
Pycha polecam piekę kolejny raz bo rodzinka ciagle nie ma dosc 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Witam, nie mam termoobiegu , jak mam długo mam ja trzymać w piekarniku?
Autor
Witam 🙂 Bez termoobiegu czas powinien być zbliżony, najlepiej obserwować. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po 20 min sprawdziłabym patyczkiem, piekarniki różnie grzeją 🙂 Beza powinna być zarumieniona i chrupiąca z wierzchu.
Ciasto jest rewelacyjne wszystkim smakowało 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Wspaniałe ciasto goście równie zadowoleni 🙂
Autor
Miło mi bardzo 🙂
Zrobiłam i przekonałam się że to ciasto jest równie pyszne jak Pani malinowa chmurka, bardzo dziękuję za tak czytelne przepisy które pięknie wychodzą 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
Cudowne ciacho bardzo oryginalne i pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Super ciacho upiekłam w mniejszej blaszce na spórbe i teraz żałuję dziekuje za Pani przepisy 🙂
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Cudowne ciasto polecam 😋
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Robiłam kolejny raz i skusiłam się na biszkopt kakaowy, fajnie też pasuje sama nie wiem które bardziej smakowite 🙂
Autor
Ciekawa alternatywa 🙂 może trzeba będzie robić na zmianę 😉
Muszę go spróbować !!! Ładnie się prezentuje i wygląda bardzo apetycznie 🙂 Patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że użyłaś maku mielonego (?). Dawno nic nie piekłem z makiem więc może się mylę 😛
Autor
Polecam, ciasto jest pyszne 🙂 Mak mielony, ale może również być zwykły, wybieram taki, który mam pod ręką 😉
Pyszne. Smakowało całej rodzinie.
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ciasto jest naprawdę wspaniale nie spotkałam sie zeby ktoś odmówił kawałeczka dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, cieszę się bardzo 🙂
Rewelacja dziękuję 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Super ciasto pieke juz chyba 4 raz 😉
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Kocham Panią za to ciasto !!! na wielkanoc chce znów upiec i zastanawiam się, czy może nie dać teraz ciemnego biszkoptu czy bedzie pasował?
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Moim zdaniem ciemny biszkopt też będzie super 🙂
Ciasto jest obłędne ❤️
Przepyszne dzięki temu przepisowi znalazłam pani cudowna stronkę i co tydzień tylko myśle co upieke w ten weekend prawdziwa skarbnica inspiracji 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, dziękuję i zapraszam 😀
To ciasto wygląda obłędnie…
Autor
Dziękuję i polecam, bo dokładnie tak smakuje 🙂
Uwielbiam to ciasto i nigdy przepis mnie nie zawiódł ani moich koleżanek którym go przekazuje 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne ciasto dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Upiekłam to ciasto drugi raz bo pierwszym razem na parapetówce nawet nie zdazyłam spróbować takie miało wziecie. Jest super i nie takie trudne na jakie wygląda 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasto pozdrawiam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam serdecznie. Chcę jutro upiec ciasto, zastanawiam się czy można upiec w okrągłej tortownicy i na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis. Czy lepiej upiec w prostokątnej?
Pozdrawiam.
Autor
Przepis jest na blachę 23×33 cm, można upiec ciasto w tortownicy, ale w zależności od jej wielkości może być potrzeba przeliczenia ilości składników 🙂
Dziękuję za odp. Pojutrze dam znać jak wyszło 🙂
Autor
Super, będę czekać na informacje 🙂
Ciasto jest bardzo dobre, zwlaszcza beza kokosowo-makowa. Gosciom wszystkim smakowało. Zrobilam ciasto w tortownicy 26 cm. Biszkopt urósł na tyle, że musiałam przeciąć go na pół. Było troszkę więcej kombinacji bo musiałam wydłużyć czas pieczenia biszkoptu oraz bezy. Generalnie ciasto zrobie jeszcze nie raz, ale w blaszce o wymiarach podanych w przepisie. Dziękuję i pozdrawiam. 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało i przepis zagości u Ciebie na dłużej 🙂
Kocham to ciasto niezmiennie piekę kolejny raz bo zawsze wychodzi i robi furorę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszności ❤️
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Przepyszne oprócz dżemu dałam jeszcze do galaretki mrożone wiśnie fajnie pasują 🙂
Autor
Super, że posmakowało, fajny pomysł z owocami 🙂
Rewelacyjne jest 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Upiekłam dzisiaj i wygląda na to, że się udał. Jeszcze nie próbowałam, bo nie zrobiłam polewy, a właściwie zrobiłam, tylko mi nie wyszła. Zrobiłam jak w przepisie, ale była za gęsta, więc dodałam jeszcze trochę masła i mleka no i się zważyła. Zawsze mam z tym problem. Nie wiem co robię nie tak. Może da mi Pani jakieś wskazówki, bo bez polewy to nie to.
Autor
Miło mi, że ciasto się udało 🙂 Nie spotkałam się z problemem, aby polewa się zważyła, czy postępuje Pani jak w przepisie i korzysta z kąpieli wodnej? Może temp. wody jest zbyt wysoka? To pierwsze na co zwróciłabym uwagę. Para powinna powoli roztapiać całość i miseczka ze składnikami nie może dotykać powierzchni wody. Jeśli ta polewa przysparza trudności proszę spróbować polewę 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki. Kremówkę podgrzewamy (ale nie wolno jej zagotować!) i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Po chwili mieszamy, tu nie może nic się nie udać 🙂
Wspaniale ciasto rodzinka je uwielbia !
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Piekłam dzisiaj i z wielkim bólem muszę powiedzieć że przepis na biszkopt jest beznadziejny. Nie dość że wyszedł zakalec, a piekłam 35-40 min. w temp.180 to słodki że aż w zębach łupało. Czy nie za dużo jest cukru? 1 szkl. na 4 jajka i tylko 4.5 łyżki mąki ( razem). Czy może coś nie tak robiłam, a ubijałam długo białka z cukrem.
Autor
Jeśli wyszedł zakalec to niestety, ale na pewno coś poszło nie tak 🙁 Słodkość można dopasować do własnych upodobań 🙂
czy można dodanie większej ilości wody do galaretki, może coś popsuć??
Autor
Zależy o jakiej ilości mowa? 🙂 Galaretka będzie wtedy mniej zwarta.
To nasze ulubione ciasto zrobiło bardzo duże wrażenie na wszystkich 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniały przepis dzięki niemu trafiłam do Pani i mam za sobą kilka udanych wypieków więc na pewno będę zaglądać dalej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂