Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!


Ciasto biskup przepis
Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Składniki na bezę kokosowo-makową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.

Smacznego!


Ciasto biskup przepis

Ciasto delicja przepis

Ciasto delicja przepis

Najlepsze ciasto przekładane przepis

Komentarzy: 307

  1. roma
    9 grudnia 2018 / 17:55

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:32

      Miło mi, że posmakowało 🙂

      • Oliwia
        25 kwietnia 2019 / 8:28

        Hit świąt Wielkanocnych, zniknął w błyskawicznym tempie. Czasochłonny ale przepyszny. Pierwszy biszkopt mi nie wyszedł ale się nie poddałam, warto było! Pyszności 😍

        • Marta
          Autor
          25 kwietnia 2019 / 9:54

          Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 I super, że się nie poddałaś 😉 pozdrawiam 🙂

  2. Anna
    13 grudnia 2018 / 22:29

    Wygląda na bardzo smaczne ciacho, oczywiście spróbuję takie upiec 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 23:01

      Polecam, jest pyszne 🙂

  3. Aga
    16 grudnia 2018 / 21:33

    Jaka wielkość słoika z dżemem?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:01

      280 g 🙂

  4. aga
    17 grudnia 2018 / 9:05

    Witam, nie mam dżemu z czarnej porzeczki zastanawiam się nad żurawinowym? myśli Pani, że będzie ok? Pytanie odnośnie wielkości słoika z dżemem gdyż chcę zrobić ze swoich przetworów jaka wielkość słoika lub ile gram tego dżemu?
    serdecznie ppozdrawiam aga

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:02

      Żurawinowy też powinien się sprawdzić 🙂 u mnie było 280 g 🙂

  5. Jola
    18 grudnia 2018 / 17:01

    Rewelacja ciasto pieke juz kolejny raz wszystkie kolezanki z pracy maja tez przepis wiec na swieta bedzie prawdziwy szal 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:04

      Super <3

  6. Alamo tex
    20 grudnia 2018 / 17:09

    Mak dajemy do ciasta mielony suchy czyzwykły z torebki nie mielony i nie moczony?

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 23:28

      Suchy, prosto z torebki 🙂

      • Asia
        11 stycznia 2019 / 18:34

        Dzień dobry. Ale czy to ma być mak suchy, ale już zmielony z torebki (można takie dostać) czy zwykły suchy, który później się moczy i mieli?

        • Marta
          Autor
          12 stycznia 2019 / 1:57

          Mak suchy, prosto z torebki bez moczenia i mielenia 🙂 Jeśli masz taki suchy już zmielony w opakowaniu, to też będzie ok, ale proszę go nie moczyć tylko zostawić w suchej formie 🙂

  7. KatarínaAnna
    21 grudnia 2018 / 1:58

    Czy beza może być bez wiórków, ciasto wygląda obłędnie,chciałabym zrobić na święta, ale ja nie znoszę wiórków kokosowych ?

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:43

      Tak, powinno się udać, można też spróbować dodać płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie, ale wszystko wpłynie na smak końcowy 😉

  8. Enigma
    22 grudnia 2018 / 18:57

    Ile dni wczesniej mozna upiec to ciacho zeby bylo swieze i dobre?

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2018 / 1:02

      Najlepiej 1-2 dni wcześniej 🙂

  9. Ewelina
    22 grudnia 2018 / 22:50

    Wspaniale ciasto dziś upiekłam ale do świat chyba nie starczy 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2018 / 1:03

      Cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂

  10. 23 grudnia 2018 / 18:24

    Po raz pierwszy piekłam to ciacho i miało być na święta,ale obawiam się że nic nie zostanie.Wielkie dzięki za wspaniały przepis.

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:14

      Bardzo mi miło, cieszę się, że tak zasmakowało 🙂

  11. Ula
    24 grudnia 2018 / 15:29

    Wspaniałe ciasto.Dziękuję za przepis.

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:16

      Miło mi, że tak posmakowało 🙂

  12. MARTA
    24 grudnia 2018 / 20:35

    Dziś zrobiłam niebo w. Gębie

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:16

      Cieszę się ogromnie 🙂

  13. Maria
    25 grudnia 2018 / 21:43

    Czy pominiecie polewy bardzo zmieni smak ciasta?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:17

      Bardzo nie zmieni, ale dla mnie to fajny akcent 🙂

  14. Ela
    26 grudnia 2018 / 3:54

    Najlepsze ciasto hit naszych świąt 😀

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:18

      Ogromnie mi miło 🙂

  15. Ula
    26 grudnia 2018 / 17:12

    Ciasto FANTASTYCZNE!!!
    Będzie często u mnie gościło 😊

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:18

      Cieszę się bardzo 🙂 🙂 🙂

  16. Asieja
    3 stycznia 2019 / 17:54

    Pyszne ciasto i robi się łatwo 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:24

      Bardzo mi miło, że posmakowało :))

  17. Iwona
    4 stycznia 2019 / 19:44

    Pycha polecam piekę kolejny raz bo rodzinka ciagle nie ma dosc 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:26

      Bardzo mi miło 🙂

  18. S.
    9 stycznia 2019 / 23:51

    Rewelacyjne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 0:33

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Ola
    16 stycznia 2019 / 12:38

    Witam, nie mam termoobiegu , jak mam długo mam ja trzymać w piekarniku?

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2019 / 16:43

      Witam 🙂 Bez termoobiegu czas powinien być zbliżony, najlepiej obserwować. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po 20 min sprawdziłabym patyczkiem, piekarniki różnie grzeją 🙂 Beza powinna być zarumieniona i chrupiąca z wierzchu.

  20. Arleta
    31 stycznia 2019 / 11:37

    Ciasto jest rewelacyjne wszystkim smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:56

      Ogromnie się cieszę 🙂

  21. Karo
    24 lutego 2019 / 20:01

    Wspaniałe ciasto goście równie zadowoleni 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:41

      Miło mi bardzo 🙂

  22. Dominika
    1 marca 2019 / 12:08

    Zrobiłam i przekonałam się że to ciasto jest równie pyszne jak Pani malinowa chmurka, bardzo dziękuję za tak czytelne przepisy które pięknie wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:46

      Ogromnie mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

  23. Kinga
    5 marca 2019 / 20:12

    Cudowne ciacho bardzo oryginalne i pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:50

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  24. Alicja
    18 marca 2019 / 13:01

    Super ciacho upiekłam w mniejszej blaszce na spórbe i teraz żałuję dziekuje za Pani przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:26

      Cieszę się bardzo 🙂

  25. Kasia
    21 marca 2019 / 19:30

    Cudowne ciasto polecam 😋

    • Marta
      Autor
      21 marca 2019 / 22:44

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  26. Nilka
    25 marca 2019 / 16:20

    Robiłam kolejny raz i skusiłam się na biszkopt kakaowy, fajnie też pasuje sama nie wiem które bardziej smakowite 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:39

      Ciekawa alternatywa 🙂 może trzeba będzie robić na zmianę 😉

  27. Marek
    28 marca 2019 / 1:58

    Muszę go spróbować !!! Ładnie się prezentuje i wygląda bardzo apetycznie 🙂 Patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że użyłaś maku mielonego (?). Dawno nic nie piekłem z makiem więc może się mylę 😛

    • Marta
      Autor
      28 marca 2019 / 11:56

      Polecam, ciasto jest pyszne 🙂 Mak mielony, ale może również być zwykły, wybieram taki, który mam pod ręką 😉

  28. Monika
    2 kwietnia 2019 / 15:45

    Pyszne. Smakowało całej rodzinie.

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 10:59

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  29. Iwona
    7 kwietnia 2019 / 9:44

    Ciasto jest naprawdę wspaniale nie spotkałam sie zeby ktoś odmówił kawałeczka dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:37

      Super, cieszę się bardzo 🙂

  30. Mini mi
    9 kwietnia 2019 / 23:48

    Rewelacja dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:03

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  31. Inka
    17 kwietnia 2019 / 14:35

    Super ciasto pieke juz chyba 4 raz 😉

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:13

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  32. Mala Mi
    18 kwietnia 2019 / 0:56

    Kocham Panią za to ciasto !!! na wielkanoc chce znów upiec i zastanawiam się, czy może nie dać teraz ciemnego biszkoptu czy bedzie pasował?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:00

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Moim zdaniem ciemny biszkopt też będzie super 🙂

  33. Anulka
    13 czerwca 2019 / 10:00

    Ciasto jest obłędne ❤️

  34. Malwina
    22 czerwca 2019 / 10:19

    Przepyszne dzięki temu przepisowi znalazłam pani cudowna stronkę i co tydzień tylko myśle co upieke w ten weekend prawdziwa skarbnica inspiracji 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:41

      Ogromnie się cieszę, dziękuję i zapraszam 😀

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2019 / 15:40

      Dziękuję i polecam, bo dokładnie tak smakuje 🙂

  35. Asia
    30 lipca 2019 / 23:21

    Uwielbiam to ciasto i nigdy przepis mnie nie zawiódł ani moich koleżanek którym go przekazuje 🙂

    • Marta
      Autor
      31 lipca 2019 / 12:23

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  36. doris
    23 sierpnia 2019 / 12:32

    Przepyszne ciasto dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:29

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  37. Alicja
    23 września 2019 / 10:23

    Upiekłam to ciasto drugi raz bo pierwszym razem na parapetówce nawet nie zdazyłam spróbować takie miało wziecie. Jest super i nie takie trudne na jakie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 19:01

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  38. Maria
    6 listopada 2019 / 18:01

    Wspaniałe ciasto pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2019 / 23:12

      Super, że posmakowało 🙂

  39. Agnieszka
    7 listopada 2019 / 13:10

    Witam serdecznie. Chcę jutro upiec ciasto, zastanawiam się czy można upiec w okrągłej tortownicy i na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis. Czy lepiej upiec w prostokątnej?
    Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 14:15

      Przepis jest na blachę 23×33 cm, można upiec ciasto w tortownicy, ale w zależności od jej wielkości może być potrzeba przeliczenia ilości składników 🙂

      • Agnieszka
        7 listopada 2019 / 14:22

        Dziękuję za odp. Pojutrze dam znać jak wyszło 🙂

        • Marta
          Autor
          8 listopada 2019 / 0:40

          Super, będę czekać na informacje 🙂

          • Agnieszka
            10 listopada 2019 / 18:58

            Ciasto jest bardzo dobre, zwlaszcza beza kokosowo-makowa. Gosciom wszystkim smakowało. Zrobilam ciasto w tortownicy 26 cm. Biszkopt urósł na tyle, że musiałam przeciąć go na pół. Było troszkę więcej kombinacji bo musiałam wydłużyć czas pieczenia biszkoptu oraz bezy. Generalnie ciasto zrobie jeszcze nie raz, ale w blaszce o wymiarach podanych w przepisie. Dziękuję i pozdrawiam. 🙂

          • Marta
            Autor
            11 listopada 2019 / 23:05

            Miło mi, że posmakowało i przepis zagości u Ciebie na dłużej 🙂

  40. Samanta
    21 listopada 2019 / 17:52

    Kocham to ciasto niezmiennie piekę kolejny raz bo zawsze wychodzi i robi furorę 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:16

      Bardzo mi miło 🙂

  41. Mania
    22 listopada 2019 / 1:41

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:16

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  42. Renia
    22 listopada 2019 / 23:44

    Przepyszne oprócz dżemu dałam jeszcze do galaretki mrożone wiśnie fajnie pasują 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:18

      Super, że posmakowało, fajny pomysł z owocami 🙂

  43. Honka
    26 listopada 2019 / 16:30

    Rewelacyjne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Super, że posmakowało 🙂

  44. Dorota
    30 grudnia 2019 / 22:03

    Upiekłam dzisiaj i wygląda na to, że się udał. Jeszcze nie próbowałam, bo nie zrobiłam polewy, a właściwie zrobiłam, tylko mi nie wyszła. Zrobiłam jak w przepisie, ale była za gęsta, więc dodałam jeszcze trochę masła i mleka no i się zważyła. Zawsze mam z tym problem. Nie wiem co robię nie tak. Może da mi Pani jakieś wskazówki, bo bez polewy to nie to.

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:55

      Miło mi, że ciasto się udało 🙂 Nie spotkałam się z problemem, aby polewa się zważyła, czy postępuje Pani jak w przepisie i korzysta z kąpieli wodnej? Może temp. wody jest zbyt wysoka? To pierwsze na co zwróciłabym uwagę. Para powinna powoli roztapiać całość i miseczka ze składnikami nie może dotykać powierzchni wody. Jeśli ta polewa przysparza trudności proszę spróbować polewę 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki. Kremówkę podgrzewamy (ale nie wolno jej zagotować!) i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Po chwili mieszamy, tu nie może nic się nie udać 🙂

  45. Karo
    18 stycznia 2020 / 16:32

    Wspaniale ciasto rodzinka je uwielbia !

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2020 / 10:19

      Super, bardzo mi miło 🙂

  46. Agnieszka
    24 stycznia 2020 / 23:37

    Piekłam dzisiaj i z wielkim bólem muszę powiedzieć że przepis na biszkopt jest beznadziejny. Nie dość że wyszedł zakalec, a piekłam 35-40 min. w temp.180 to słodki że aż w zębach łupało. Czy nie za dużo jest cukru? 1 szkl. na 4 jajka i tylko 4.5 łyżki mąki ( razem). Czy może coś nie tak robiłam, a ubijałam długo białka z cukrem.

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2020 / 0:09

      Jeśli wyszedł zakalec to niestety, ale na pewno coś poszło nie tak 🙁 Słodkość można dopasować do własnych upodobań 🙂

  47. ek
    29 stycznia 2020 / 20:56

    czy można dodanie większej ilości wody do galaretki, może coś popsuć??

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2020 / 12:19

      Zależy o jakiej ilości mowa? 🙂 Galaretka będzie wtedy mniej zwarta.

  48. Iwona
    4 lutego 2020 / 11:38

    To nasze ulubione ciasto zrobiło bardzo duże wrażenie na wszystkich 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  49. Regina
    18 lutego 2020 / 13:47

    Wspaniały przepis dzięki niemu trafiłam do Pani i mam za sobą kilka udanych wypieków więc na pewno będę zaglądać dalej 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:31

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 9 =