Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.
Składniki na bezę kokosowo-makową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.
Smacznego!
O rety aż ślinka cieknie ! pierwszy raz spotykam się z takim ciastem ale na pewno je spróbuje 🙂
Autor
Polecam 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Autor
Dziękuję, smakuje dokładnie tak samo 😉
Uwielbiam takie przekładane ciasta ! naszym hitem od lat jest p. Walewska którą skądinąd znam od Ciebie ze strony, kto wie może będzie nowy ulubieniec 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakuje równie mocno jak Pani Walewska 🙂
Super, muszę spróbować!:)
Autor
Polecam 🙂
Wygląda wspaniale 😍 Robiłam kiedyś podobne, może nawet takie samo, muszę poszperać w swoich starych źródłach 😉
Autor
O to koniecznie poszukaj i porównaj 🙂 te „dawne” ciasta nigdy nie zawodzą 🙂
Co można zamiast maku dać? Nie przepadam za nim.
Autor
Można dać na górę samą bezę kokosową lub „czystą” bez niczego posypaną np. płatkami migdałowymi, ale moim zdaniem warto wypróbować z makiem, który wcale tu nie dominuje tak jak np. w makowcu 🙂
Obłęd idealne ciasto!!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne ciasto wczoraj upiekłam i wieczorkiem kawałeczek spróbowałam ale dziś jeszcze lepsze 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pyszne jest 🙂
Autor
Super, że przypadło do gustu 🙂
Pierwszy raz upiekłam i jest pyszne wiec zapisuje
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Na jaką formę jest ta porcja ?
Autor
Tak jak podane w przepisie 23×33 cm 🙂
Super przepis ciasto wyszlo jak u Pani
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂
Ciasto jest pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało, dziękuję za wiadomość 🙂
Wspaniałe jest do jutra raczej niewiele zostanie 🙂
Autor
Jeśli tak szybko znika to jest to najlepsza rekomendacja 🙂
Wyszło przepysznie bałam się że będzie z nim masa pracy ale wbrew pozorom jest łatwe tylko czasu trzeba żeby je poskładać w całosć choć jak już zimno to i galaretka i krem szybciej stygną dziękuję za inspiracje.
Autor
Często te pozornie „trudne” ciasta nie są wcale takie pracochłonne, a smak wynagradza czas przygotowania 🙂
P-Y-C-H-O-T-K-A a ta masa budyniowa rewelacja zawsze robie to jak budyn a pozniej z maslem ucieram a tu mam bez proszku z torebki genialne 🙂
Autor
Masę budyniową robię tylko z tego przepisu 🙂 Domowy budyń również i smakuje o wiele lepiej niż ten z torebki 🙂
Super przepis dzieki
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Rewelacja wyszło pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Czy można użyć gotowego kremu do karpatki?
Autor
Nie korzystałam, ale zapewne też będzie ok, choć polecam wypróbować ten domowy – jest pyszny i prosty 🙂
Wspaniałe dzisiaj robiłam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mam pytanko:czy ciast nie trzeba ponczować?Wychodzą nie za suche?Bardzo podoba mi się ten przepis więc postanowiłam spróbować.Pozdrawiam☺
Autor
Zdecydowanie nie 🙂 Na samym spodzie mamy delikatny i niski biszkopt, który absolutnie nie nadaje się do ponczowania, tak jak pozostałe warstwy 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pycha jest 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto wygląda na skomplikowane ale w praktyce nie jest źle 🙂
Autor
Dokładnie, tylko tak wygląda, ale warstwy same w sobie są bardzo proste 🙂 Super, że posmakowało 🙂
Biszkopt wyrósł mi bardzo wysoki na całą blaszkę, czy on opadnie po wyjęciu z piekarnika? Bo jeżeli nie to nie ma miejsca na kolejne warstwy 🤔
Autor
Tak, zapewne opadnie jeśli aż tak wyrósł 🙂
Przepyszne dzis zajadalismy sie z cala rodzinka wiec przepis poszedl delej w swiat 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto zrobione 🙂 wyszło przepyszne, jedynie zredukowana została ilość cukru (nie lubimy zbyt słodkich ciast). Na 100% do powtórzenia!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Super ciacho polecam.
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto wspaniałe zrobiłam z mysla że zamroże ale całe szybko poszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha zamiast dżemu dodałam do galaretki mrożonych owoców 👌🏻
Autor
Super, fajny pomysł 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis pycha to już mój kolejny przepis z tej strony i na pewno nie ostatni bo ładnie wychodzą.
Autor
Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂
Jest pyszne polecam 😋
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Zrobiłam Mężusiowi na imieninki i był zachwycony pozostali goście też 🙂
Autor
Cieszę się ogromnie, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ❤️
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto jest pyszne zrobiłam wyższa warstwę biszkoptu na dole ale następnym razem zostanę przy Twojej opcji bo było mocno wysokie 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Mniam coś wspaniałego goście nie mogli się nachwalić lepsze jak z cukierni 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam.
Jakie to jest dobre zapisuje do naszych ulubieńców i dziewczyny nie bójcie się nie jest takie trudne jakie się może zdawać 🙂
Autor
Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wygląda super. Mam pytanie a jak piec bez termoobiegu?
Autor
Dziękuję 🙂 Moja Mama piecze bez termoobiegu i zachowuje taką samą temperaturę i czas pieczenia. Biszkopt warto sprawdzić patyczkiem, czy po wyjęciu z upieczonego ciasta będzie suchy – dużo zależy od piekarnika, czasem potrzeba np. kilku minut więcej.
Wspaniale, wszystko idealnie pasuje polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ciasto jest pycha 🙂
Autor
Cieszę się ogromnie 🙂
Ile czasu trzeba zarezerwować na upieczenie tego ciacha . Dla mnie wyglada na nielada wyczyn
Autor
Wbrew pozorom ciasto nie jest takie czasochłonne na jakie wygląda 🙂 Samo pieczenie trwa 40 minut, do tego dochodzi przygotowanie – miksowanie ok. 20 minut, więc w godzinie powinniśmy się zmieścić, o ile czas pieczenia zagospodarujemy na przygotowanie galaretki i masy budyniowej. Przy obecnej temperaturze galaretka powinna szybko tężeć, więc jeśli jest możliwość studzenia na balkonie/tarasie to można ją jak najbardziej wykorzystać 🙂
To ciasto to sztos!!! piekłam już wiele z Pani strony i zawsze były pyszne, ale to jest tak unikatowe, że co chwile zbieram za nie same komplementy 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Zastanawiam się czy zamiast kremu budyniowego można dodać bitą śmietanę z serkiem maskarpone. Co sądzisz ?
Autor
Moim zdaniem będzie pasować 🙂
jaki duży słoiczek tego dzemu jaki pani miała ,,,
Autor
280 g 🙂
jaki miała pani duży dzem
Autor
280 g 🙂
Mak ma być mielony, czy sypki?
Autor
Oba się sprawdzą, u mnie tym razem mielony 🙂
Upiekłam dziś na imieniny pycha!
Autor
Bardzo się cieszę i przesyłam najlepsze życzenia imieninowe 🙂
Wygląda nieziemsko! ; ) Wszystkim smakowało.
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszne ciasto warstwy świetnie dobrane gratulacje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pyszne tez polecam
Autor
🙂 🙂 🙂