Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!


Ciasto biskup przepis
Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Składniki na bezę kokosowo-makową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.

Smacznego!


Ciasto biskup przepis

Ciasto delicja przepis

Ciasto delicja przepis

Najlepsze ciasto przekładane przepis

Komentarzy: 305

  1. Danusia
    25 października 2018 / 9:52

    O rety aż ślinka cieknie ! pierwszy raz spotykam się z takim ciastem ale na pewno je spróbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:28

      Polecam 🙂

  2. Roz
    25 października 2018 / 10:49

    Wygląda wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:28

      Dziękuję, smakuje dokładnie tak samo 😉

  3. Aga
    25 października 2018 / 12:35

    Uwielbiam takie przekładane ciasta ! naszym hitem od lat jest p. Walewska którą skądinąd znam od Ciebie ze strony, kto wie może będzie nowy ulubieniec 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:51

      Mam nadzieję, że posmakuje równie mocno jak Pani Walewska 🙂

  4. 25 października 2018 / 13:03

    Super, muszę spróbować!:)

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:51

      Polecam 🙂

  5. Majka
    25 października 2018 / 14:59

    Wygląda wspaniale 😍 Robiłam kiedyś podobne, może nawet takie samo, muszę poszperać w swoich starych źródłach 😉

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:52

      O to koniecznie poszukaj i porównaj 🙂 te „dawne” ciasta nigdy nie zawodzą 🙂

  6. Natalia
    25 października 2018 / 15:37

    Co można zamiast maku dać? Nie przepadam za nim.

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:54

      Można dać na górę samą bezę kokosową lub „czystą” bez niczego posypaną np. płatkami migdałowymi, ale moim zdaniem warto wypróbować z makiem, który wcale tu nie dominuje tak jak np. w makowcu 🙂

  7. Rozalia
    25 października 2018 / 16:09

    Obłęd idealne ciasto!!!

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:30

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Jonia Zys
    26 października 2018 / 11:18

    Pyszne ciasto wczoraj upiekłam i wieczorkiem kawałeczek spróbowałam ale dziś jeszcze lepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:24

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  9. Nora
    26 października 2018 / 15:48

    Pyszne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:24

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  10. Danusia
    26 października 2018 / 20:43

    Pierwszy raz upiekłam i jest pyszne wiec zapisuje

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:25

      Miło mi, że smakowało 🙂

  11. Czarodziejka
    26 października 2018 / 21:25

    Na jaką formę jest ta porcja ?

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:26

      Tak jak podane w przepisie 23×33 cm 🙂

  12. Ewelina
    27 października 2018 / 13:43

    Super przepis ciasto wyszlo jak u Pani

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:26

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  13. karolina
    27 października 2018 / 15:38

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:27

      Super, że posmakowało, dziękuję za wiadomość 🙂

  14. Malwina
    27 października 2018 / 15:50

    Wspaniałe jest do jutra raczej niewiele zostanie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:27

      Jeśli tak szybko znika to jest to najlepsza rekomendacja 🙂

  15. Andrea
    27 października 2018 / 17:12

    Wyszło przepysznie bałam się że będzie z nim masa pracy ale wbrew pozorom jest łatwe tylko czasu trzeba żeby je poskładać w całosć choć jak już zimno to i galaretka i krem szybciej stygną dziękuję za inspiracje.

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:28

      Często te pozornie „trudne” ciasta nie są wcale takie pracochłonne, a smak wynagradza czas przygotowania 🙂

  16. Ala
    27 października 2018 / 18:33

    P-Y-C-H-O-T-K-A a ta masa budyniowa rewelacja zawsze robie to jak budyn a pozniej z maslem ucieram a tu mam bez proszku z torebki genialne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:29

      Masę budyniową robię tylko z tego przepisu 🙂 Domowy budyń również i smakuje o wiele lepiej niż ten z torebki 🙂

  17. J.
    28 października 2018 / 11:29

    Super przepis dzieki

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:39

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  18. Gabrysia
    28 października 2018 / 16:59

    Rewelacja wyszło pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:39

      Bardzo się cieszę 🙂

  19. Kasia
    28 października 2018 / 21:41

    Czy można użyć gotowego kremu do karpatki?

    • Marta
      Autor
      28 października 2018 / 23:32

      Nie korzystałam, ale zapewne też będzie ok, choć polecam wypróbować ten domowy – jest pyszny i prosty 🙂

  20. Magda
    28 października 2018 / 23:27

    Wspaniałe dzisiaj robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2018 / 23:32

      Super, że posmakowało 🙂

  21. Pinio
    29 października 2018 / 10:20

    Mam pytanko:czy ciast nie trzeba ponczować?Wychodzą nie za suche?Bardzo podoba mi się ten przepis więc postanowiłam spróbować.Pozdrawiam☺

    • Marta
      Autor
      29 października 2018 / 11:47

      Zdecydowanie nie 🙂 Na samym spodzie mamy delikatny i niski biszkopt, który absolutnie nie nadaje się do ponczowania, tak jak pozostałe warstwy 🙂 Pozdrawiam 🙂

  22. Eddyta
    29 października 2018 / 14:26

    Pycha jest 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:08

      🙂 🙂 🙂

  23. Oliwia
    30 października 2018 / 13:12

    Wspaniałe ciasto wygląda na skomplikowane ale w praktyce nie jest źle 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2018 / 0:35

      Dokładnie, tylko tak wygląda, ale warstwy same w sobie są bardzo proste 🙂 Super, że posmakowało 🙂

  24. Ewelina
    31 października 2018 / 16:25

    Biszkopt wyrósł mi bardzo wysoki na całą blaszkę, czy on opadnie po wyjęciu z piekarnika? Bo jeżeli nie to nie ma miejsca na kolejne warstwy 🤔

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2018 / 22:14

      Tak, zapewne opadnie jeśli aż tak wyrósł 🙂

  25. roma
    1 listopada 2018 / 23:46

    Przepyszne dzis zajadalismy sie z cala rodzinka wiec przepis poszedl delej w swiat 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2018 / 0:41

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  26. Milena
    2 listopada 2018 / 18:06

    Ciasto zrobione 🙂 wyszło przepyszne, jedynie zredukowana została ilość cukru (nie lubimy zbyt słodkich ciast). Na 100% do powtórzenia!

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2018 / 2:36

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  27. Janja
    2 listopada 2018 / 23:52

    Super ciacho polecam.

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2018 / 2:36

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  28. Donia
    3 listopada 2018 / 10:53

    Ciasto wspaniałe zrobiłam z mysla że zamroże ale całe szybko poszło 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:37

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  29. Asix
    3 listopada 2018 / 23:38

    Pycha zamiast dżemu dodałam do galaretki mrożonych owoców 👌🏻

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:37

      Super, fajny pomysł 🙂

  30. Małgosia
    6 listopada 2018 / 10:43

    Bardzo dziękuję za ten przepis pycha to już mój kolejny przepis z tej strony i na pewno nie ostatni bo ładnie wychodzą.

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2018 / 0:18

      Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂

  31. Ana
    8 listopada 2018 / 21:19

    Jest pyszne polecam 😋

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:02

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  32. Dobrosia
    9 listopada 2018 / 0:51

    Zrobiłam Mężusiowi na imieninki i był zachwycony pozostali goście też 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:02

      Cieszę się ogromnie, pozdrawiam 🙂

  33. Janja
    12 listopada 2018 / 18:02

    Wspaniałe ❤️

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2018 / 0:34

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  34. Renia
    13 listopada 2018 / 23:37

    Ciasto jest pyszne zrobiłam wyższa warstwę biszkoptu na dole ale następnym razem zostanę przy Twojej opcji bo było mocno wysokie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2018 / 0:36

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  35. Diana
    16 listopada 2018 / 1:01

    Mniam coś wspaniałego goście nie mogli się nachwalić lepsze jak z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:55

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam.

  36. Natalka
    17 listopada 2018 / 12:12

    Jakie to jest dobre zapisuje do naszych ulubieńców i dziewczyny nie bójcie się nie jest takie trudne jakie się może zdawać 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2018 / 14:27

      Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

  37. Aneta
    20 listopada 2018 / 15:21

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2018 / 2:37

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  38. Wiesia
    21 listopada 2018 / 21:41

    Wygląda super. Mam pytanie a jak piec bez termoobiegu?

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2018 / 2:36

      Dziękuję 🙂 Moja Mama piecze bez termoobiegu i zachowuje taką samą temperaturę i czas pieczenia. Biszkopt warto sprawdzić patyczkiem, czy po wyjęciu z upieczonego ciasta będzie suchy – dużo zależy od piekarnika, czasem potrzeba np. kilku minut więcej.

  39. Elwira
    24 listopada 2018 / 13:40

    Wspaniale, wszystko idealnie pasuje polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:02

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  40. A.P.
    25 listopada 2018 / 22:49

    Ciasto jest pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:05

      Cieszę się ogromnie 🙂

  41. Iwona
    27 listopada 2018 / 20:10

    Ile czasu trzeba zarezerwować na upieczenie tego ciacha . Dla mnie wyglada na nielada wyczyn

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2018 / 0:23

      Wbrew pozorom ciasto nie jest takie czasochłonne na jakie wygląda 🙂 Samo pieczenie trwa 40 minut, do tego dochodzi przygotowanie – miksowanie ok. 20 minut, więc w godzinie powinniśmy się zmieścić, o ile czas pieczenia zagospodarujemy na przygotowanie galaretki i masy budyniowej. Przy obecnej temperaturze galaretka powinna szybko tężeć, więc jeśli jest możliwość studzenia na balkonie/tarasie to można ją jak najbardziej wykorzystać 🙂

  42. Ewcia
    28 listopada 2018 / 12:53

    To ciasto to sztos!!! piekłam już wiele z Pani strony i zawsze były pyszne, ale to jest tak unikatowe, że co chwile zbieram za nie same komplementy 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:08

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  43. Basia
    28 listopada 2018 / 20:39

    Zastanawiam się czy zamiast kremu budyniowego można dodać bitą śmietanę z serkiem maskarpone. Co sądzisz ?

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:07

      Moim zdaniem będzie pasować 🙂

  44. jola
    28 listopada 2018 / 23:17

    jaki duży słoiczek tego dzemu jaki pani miała ,,,

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:07

      280 g 🙂

  45. 28 listopada 2018 / 23:19

    jaki miała pani duży dzem

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:06

      280 g 🙂

  46. BS
    2 grudnia 2018 / 19:58

    Mak ma być mielony, czy sypki?

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:41

      Oba się sprawdzą, u mnie tym razem mielony 🙂

  47. Basiulek
    4 grudnia 2018 / 14:25

    Upiekłam dziś na imieniny pycha!

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:51

      Bardzo się cieszę i przesyłam najlepsze życzenia imieninowe 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:53

      Bardzo się cieszę 🙂

  48. Livia
    9 grudnia 2018 / 2:24

    Pyszne ciasto warstwy świetnie dobrane gratulacje 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:29

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  49. samanta
    9 grudnia 2018 / 14:02

    Pyszne tez polecam

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:31

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 5 =