Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.
Składniki na bezę kokosowo-makową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.
Smacznego!
Przepyszne zrobiłam na urodziny męża i zniknęło tak szybko jak pojawiło sie na stole 🙂
Autor
Super, najlepsze życzenia dla Męża 🙂
Widzę że biszkopt jest z makiem a w przepusie maku vrak🤷♀️
Autor
Biszkopt jest bez maku, dlatego nie ma go w przepisie 🙂 Nie wiem skąd takie założenie?
Mak jest w bezie 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Pysznie wyszło 🙂
Autor
Super 🙂
Czy do masy z galaretką trzeba dodać aż cały słoik dżemu? Jakich rozmiarów (ile gram?)
Autor
Tak, użyłam 220 g bez cukru 🙂
Rewelacyjne ciasto upiekłam na chrzciny trochę sie martwiłam czy jak ciepło to bedzie ok z masa ale tak szybko zniknęło ze moje obawy były bezpodstawne 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam. Może być mak mielony czy raczej cały? Pozdrawiam.
Autor
Może być mielony 🙂
Najlepsze ciasto jakie jadłam ❤️
Autor
Super <3
Pyszne zrobiłam na imprezę i zrobiło furorę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
A gdzie mozna kupic dżem bez cukru?
Autor
Biedronka, Lidl, pewnie każde większe markety 🙂
Dziękuję, znalazlam myślałam ze to musi byc mocno kwaśny dżem ale poczytalam etykiety i znalazlam
Autor
Super, że się udało 🙂
Witam serdecznie. Zabieram się za pieczenie . Czy można nasączyć biszkopt a jeżeli tak to czym najlepiej?
Autor
Można, choć tu nie ma takiej potrzeby 😉 Do nasączania innych ciast używam zazwyczaj kawy, herbaty lub soku z limonki lub cytryny 🙂
Ciasto jest wspaniale.
Ale każdym razem jak je robię beza się rozpada ;(
Co zrobić żeby się nie lamala w kawałki?
Autor
Może to wina zbyt słabo ubitych białek? Czasem (w zależności od miksera) potrzeba nawet 10 minut, aby piana była super sztywna, a cukier niewyczuwalny między palcami – całkiem rozpuszczony.
Hej,
A ten mak to nie musi być moczony by zmiękł? Czy wsypać tak prosto z torebki? Pozdrawiam!
Autor
Nie, suchy prosto z torebki 🙂
Witam, zrobilam wlasnie biszkopt. Wyszedl mokry w srodku. Czy to normalne i tak ma byc? Czy robic jeszcze raz? Dodam ze piekłam dluzej niz 20 min
Autor
Powinien być wilgotny, ale nie mokry 🙂
Witam, czy zamiast dżemu można dodać słoik swojskich drylowanych wiśni z sokiem? Pozdrawiam 🙂
Autor
Tak, nie wiem tylko ile Pani ma tam soku, aby nie zmienić za bardzo konsystencji- zwartości galaretki 😉 Wody w przepisie jest mniej niż na opakowaniu, więc jeśli soku nie będzie za dużo można też dodać 🙂
A czy można zmienić kolejność warstw, tzn na biszkopt dać mase budyniową, galaretkę i beze. Nie lubie wylewać galaretki ma biszkopt 🥴
Autor
Niestety obawiam się, że galaretka na masie nie będzie się „trzymać” 🙁
Witam. Ciasto wygląda fenomenalnie. Jak Pani myśli ile wcześniej przed świętami można je przygotować?
Autor
To ciasto z tych, które zyskują na smaku leżakując przez noc w lodówce, więc można upiec jutro, a nawet dziś 🙂
Czy to ciasto można zamrozić ?
Autor
Osobiście nie mrożę ciast z kremem i galaretką 🙁
witam, czy trzeba dodać aż 1 szklankę cukru do biszkoptu ?
Autor
Pewnie nie trzeba, ale u mnie tyle było 😉 Jeśli nie przepada Pan za słodkimi wypiekami ilość cukru można zmniejszyć.
Witam, beza właśnie w piekarniku, biszkopt już stygnie i krem również ale chciałam napisać odnośnie cukru ja do obu tzn i do biszkoptu i do bezy dałam 1,5 cm mniej cukru w szklankach i wyszło cudnie a biszkopt z Pani przepisu zostanie ze mną na zawsze wyszedł wyższy niż blacha i musiałam przeciąć:) jajka z domowego chowu czynią cuda
Przepis ekstra ale ja zmodyfikowalam bo mąż nie przepada za galaretkami więc dam sama konfiturę z czarnej porzeczki…. zrobię minimalną warstwę kremu aby tylko zakleic biszkopt później konfitura i reszta masy budyniowej 🙂
Dziękuję za super przepis pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało i biszkopt tak pięknie się udał 🙂
Kobietki powiedzcie mi co robię nie tak😟ciasto pycha biszkopt masa. Mam problem z bezą makowo- kokosowa strasznie mi się kruszy co robię nie tak?
Autor
Być może białka są zbyt słabo ubite lub po dodaniu maku i wiórków miksowanie zbyt mocne? Można wmieszać delikatnie przy pomocy szpatułki zamiast miksera 🙂
Chciałam zapytać czy zamiast dżemu bez cukru można dodać z cukrem, ponieważ taki kupiłam 🙂?
Autor
Tak 🙂
Robiłam na Nowy Rok i dziś znów go piekę bo jest rewelacyjne
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam na święta w tym roku to był sztos! Dawno żadne ciasto mnie tak nie zaskoczyło, mało tego że było pyszne to jeszcze wyszło bezbłędnie (tak mi się wydaje) haha . Bardzo dziękuję za ten przepis!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto jest cudowne, coś innego i super te smaki pomieszane. Piekłam już 3 razy a rodzinka nadal prosi o więcej 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Czy aby napewno 20 min biszkopt ma się piec ,nie będzie surowy?Pozdrwaiam
Autor
Nie, będzie ok 🙂
Chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy 24cm, jak zmienić proporcje składników żeby niczego nie zepsuć?
Autor
Na tortownicę 24 cm wychodzi 0,6 porcji 🙂
Dziękuję 😊
Autor
🙂
Czy konieczne jest dodanie maku? Czy mogę go zastąpić np. Drobno zmielonymi orzechami? Pozdrawiam.
Autor
Można zastąpić 🙂
Ciasto rewelacyjne 😊 upiekłam raz i teraz piekę często zazwyczaj na prośbę zainteresowany smakoszy 😄 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊
Autor
Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂
Najlepsze ciasto hit na komunii u córki, nic nie zostało 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
szklanka ma u ciebie 250 g?
Autor
Tak 🙂
Witam. Czy mak ma być zmielony czy taki sypki jak można kupić w sklepie?
Autor
Oba rodzaje będą ok 🙂
Witaj mam piekarnik bez termoobiegu w jakiej temperaturze powinnam pięć biszkopt i bezę
Autor
Witam 🙂 zwiększyłabym temp. o 10 C, tak naprawdę zawsze trzeba obserwować i dostosować czas pieczenia, bo piekarnik piekarnikowi nierówny i każdy piecze trochę inaczej 🙂
Ależ to ciasto jest fantastyczne! Najpierw oglądam zdjęcia, później oceniam trudnosc. Bo wiadomo smaki każdy ma swoje 🙂 a ze wszystkich przepisów na biskupa, akurat twoje zdjęcie spowodowało że zdecydowałam się je upiec i jestem z tego bardzo zadowolona. Bo smak wg mnie jest jeszcze lepszy niż zdjęcie. Ja do galaretek dodaje mieszankę mrożonych owoców do kompotu, z tym że tam są porzeczki więc są i pestki. Może to być dla kogoś przydatne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Jest to autorski przepis mojej znajomej i po super odzewie na blogu pojawił się też w innych miejscach sieci, ale cieszę się, że sięgnęłaś po ten oryginalny 😉
Przeeepyszne💥
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Zrobiłam to ciasto. Aczkolwiek uważam że przepis trzeba udoskonalić. Masa budyniowa za mało słodka. Mak należy sparzyć to nie będzie się sypała ta warstwa makowo kokosowa. Również myślę że to tej warstwy trzeba by dodać jakąś mąkę. Ziemniaczaną może. Biszkopt super z tego przepisu. Warstwa owocowa też fajna.
Autor
Każdy ma inny gust, więc proszę śmiało zmieniać pod siebie, dla mnie ta wersja jest idealna w takiej formie 🙂 Cieszę się, że ciasto posmakowało i będzie inspiracją do dalszych działań 🙂
Dzień dobry, czy mogę to ciasto upiec wcześniej i zamrozić?
Autor
Dzień dobry, moim zdaniem ze względu choćby na galaretkę niestety nie.
proszę o przepis na duza blache 38×22 . wczoraj zrobilam wszystko ×2 biszkopt wyszedl bardzo wysoki musiałam przekroić a beza makowa po wyjęciu z blachy rozleciała się też ×2 więc też wysoka .
Autor
Po przeliczeniu wychodzi 1,1 porcji, więc nie trzeba w ogóle modyfikować składników 🙂 Proszę zrobić z podanej porcji, ciasto będzie miminalnie niższe 🙂
Czy w warstwie z makiem mogę pominąć wiórki kokosowe czy lepiej zamienić np zmielonymi orzechami?u nas nie każdy je lubi
Autor
Można zastąpić orzechami 🙂
Bardzo dobre ciasto jak i inne przekładańce z tej strony, serdecznie dziękuję za przepisy 🙂
jak ustawić piekarnik do bezy? sam termoobieg czy tez grzałki?
Autor
Jest opisane – termoobieg 😉
Ok sam termoobieg wysuszey bezę, ale czy sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptu – bez grzałek?
Super placuszek intuicyjnie sie go robi. 😍 Rewelacja jedynie jak dla mnie mocno slodka ta beza ale jak to beza ha ha 😀
Autor
Super, że posmakowało 🙂
To moje ulubione ciasto pierwsze upiekłam na święta a od tego czasu były kolejne dwie okazje, zawsze każdemu smakuje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Właśnie dzisiaj piekę .Mam nadzieję że jest pyszne ,bo wygląd zachwyca.
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało 🙂
właśnie zrobiłam ciasto wyszło przepysznie wszyscy to uwielbiają!!
Dziękuje za wspaniały przepis
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Piekę kolejny raz zawsze udane 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Ciasto petarda nie zastanawiać się tylko piec!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂
Czy mak może być zmielony jaki można kupić w sklepie?
Autor
Tak, może być mielony 🙂