Ciasto bananowe z orzechami, idealnie umili jesienne wieczory. Proste do przygotowania, super smakuje w towarzystwie kawy, czy herbaty. Polecam!!
Ciasto bananowe z orzechami przepis
Składniki (blaszka o wymiarach 23x33cm):
- 400 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 g sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 5 g ekstraktu z wanilii
- 250 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 160 g roztopionego masła
- 165 g kefiru
- 3 banany (310 g po obraniu, najlepiej mocno dojrzałe)
- 125 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i posiekanymi orzechami. W oddzielnej misce krótko zmiksować jajka, ekstrakt z wanilii, roztopione i przestudzone masło oraz kefir. Dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać. Przesypać suche składniki, wymieszać do połączenia. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) ok 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa:
- 150 g cukru pudru
- 40g masła
- 15 g kefiru
Masło rozpuścić, dodać cukier puder i kefir, wymieszać. Udekorować ciasto.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na ciasta.
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie
Pychotka 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Pyszne ciasto. Miałam trochę mniejszą foremkę, 23,5 x 28 cm, nie przeliczałam składników, ciasto wyszło idealne. Dałam troszkę mniej cukru, orzechów i trochę mniej bananów (3 sztuki, ale wagowo było ich mniej niż w przepisie). Piekłam bez termoobiegu w 180° C – ciasto było gotowe po 40 minutach. Przepyszna polewa. To będzie jedno z moich ulubionych ciast bananowych 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂