Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym, czerwoną galaretką i czekoladowymi „pestkami”, świetnie imituje arbuza. Ciasto sprawi dużo radości dzieciom i nie tylko : ) Szpinak to idealny zielony barwnik, który nie jest wyczuwalny w cieście, więc możecie wypróbować, nawet jeśli nie przepadacie za jego smakiem. Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 jajka (wielkość L)
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozdrobić blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jajka (w całości) z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewać olej, nie przestając miksować. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny i zmiksować krótko do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 160 C (góra-dół) piekarniku przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Składniki na śmietankowy krem:
- 125 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Gotową masę przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać.
Dodatkowo:
- 1 czerwona galaretka (dla lepszego efektu można dać 2)
- garść drobinek czekoladowych lub borówek
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku. Wystudzić. Lekko gęstniejącą wylać na śmietankowy krem, udekorować drobinkami czekoladowymi i schłodzić w lodówce.
Smacznego!