Po publikacji przepisu na Sernik Ambasador, który bardzo przypadł Wam do gustu, przyszła pora na Ciasto Ambasador : ) Jest to obowiązkowy punkt każdej rodzinnej imprezy i pomimo, że ciasto zawiera w sobie wiele różnych smaków, całość idealnie się komponuje. Górna warstwa ciasta występuje u nas z brzoskwiniami, ale słyszałam, że popularna jest również opcja z galaretkami : ) Ciasto może wyglądać na dość skomplikowane, ale jest naprawdę proste do przygotowania. Polecam!!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na gładką, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal miksując. Dodać mąki wymieszane z kakao oraz olej i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce, jeśli powstanie nam „górka” można studzić uprzednio odwracając ciasto do góry dnem, aby się wyrównało.
Dodatkowo:
- 4 opakowania herbatników typu petit beurre (po 59g)
Składniki na czekoladową masę:
- 500 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- 3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutelli)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g rodzynek
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając dodatkowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. W między czasie dodać czekoladowy krem. Na koniec dodać czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki oraz rodzynki i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki, tak aby pokryły całą powierzchnię ciasta.
Składniki na śmietankową masę:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- puszka brzoskwiń w syropie
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu dodając również mąkę pszenną i ziemniaczaną do budyniowego proszku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu) i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysty krem. Dodawać po 1 łyżce budyniu, nie przerywając miksowania. Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć z soku (można wykorzystać ręcznik papierowy), pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do śmietankowego kremu. Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć ich kolejną warstwą. Całość polać polewą czekoladową, schłodzić (co najmniej kilka godzin) i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Polewa czekoladowa:
- 50 g masła
- 10 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki kakao
Masło roztopić z mlekiem i cukrem na niewielkim ogniu. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. (Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao lub mleka).