Popularne i bardzo lubiane ciasto bez pieczenia 3 bit zazwyczaj występuje w wersji z herbatnikami. Jeśli jednak potrzebujecie szybszej wersji (herbatniki wolniej miękną i potrzebują więcej czasu na leżakowanie w lodówce) 3 bit na krakersach to wyjście idealne : ) Ciasto zawsze robi duże wrażenie, a robi się praktycznie samo ; ) Polecam!!
Składniki (blacha 23×33 cm):
- 270 g krakersów (z 2 opakowań po 180 g została mi połowa jednego z opakowań)
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru
- 25 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Opcjonalnie posmarować je dżemem z czarnej porzeczki.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem. Następnie łyżka po łyżce dodać ostudzony budyń stale miksując na małych obrotach. Masę przełożyć na krakersy, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę krakersów, następnie rozsmarować masę kajmakową, przykryć kolejną warstwą krakersów.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przełożyć na ciasto. Udekorować startą na tarce czekoladą.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!