Popularne i bardzo lubiane ciasto bez pieczenia 3 bit zazwyczaj występuje w wersji z herbatnikami. Jeśli jednak potrzebujecie szybszej wersji (herbatniki wolniej miękną i potrzebują więcej czasu na leżakowanie w lodówce) 3 bit na krakersach to wyjście idealne : ) Ciasto zawsze robi duże wrażenie, a robi się praktycznie samo ; ) Polecam!!
Składniki (blacha 23×33 cm):
- 270 g krakersów (z 2 opakowań po 180 g została mi połowa jednego z opakowań)
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru
- 25 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Opcjonalnie posmarować je dżemem z czarnej porzeczki.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem. Następnie łyżka po łyżce dodać ostudzony budyń stale miksując na małych obrotach. Masę przełożyć na krakersy, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę krakersów, następnie rozsmarować masę kajmakową, przykryć kolejną warstwą krakersów.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przełożyć na ciasto. Udekorować startą na tarce czekoladą.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ależ apetycznie się prezentuje ❤
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Lekki jak chmurka, pyszny 😍 Dzieci chętnie pomagały w przygotowaniach, nazwa robi swoje 😉
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂 O tak nazwa przyciąga małych łasuchów 😀
Jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Autor
Super 🙂
Cudo!!!
Autor
Dzięki 🙂
Jak bez pieczenia to się podejmę bo jestem ciastowym beztalenciem 😀
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Piękne i na pewno pyszne 😋
Autor
Potwierdzam, warto wypróbować 🙂
Przepyszne kroilismy od razu po zrobieniu wiec trochę nie trzymał formy ale za to jaki dobry a za kilka godzin pewnie jeszcze lepszy 🙂
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Potwierdzam najlepsze ciasto 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super ciasto wygląda na skomplikowane ale w sumie łatwe 🙂
Autor
Dokładnie, tylko wygląda skomplikowanie, ale to pozory 🙂
Rewelacyjne 🙂 dodałam dżem i moim zdaniem to nie opcja ale obowiązkowy składnik naprawdę super ożywia to ciasto 🙂
Autor
Też lubię w takiej wersji 😀
Gallo – z oliwek oliwa,
Tak się ta przygoda zaczyna…
Na greckim stole to gwiazda poranka
Kompan do obiadu i królowa wieczoru
Słowem bez Gallo nie ma żadna potrawa waloru!
W Polsce oliwa z oliwek Gallo się zadomowiła
Serca gospodyń skutecznie podbiła
Więc teraz wypieki są na Gallo robione
Rosną ciasta babki i bułeczki
Stroja się salatki w oliwę z oliwek
Wyrastają zapiekanki i pizze
A marka Gallo się powiększa
Każdą potrawę w polskiej kuchni upiększa!
Autor
Aby komentarz mógł wziąć udział w konkursie, proszę dodać go pod postem, który go dotyczy- z oliwnym ciastem 🙂
Pyszne ciasto wskakuje do ulubionych 🙂
Bardzo smaczne budyń co prawda dałam z torebki bo miałam na stanie ale reszta jak u Pani 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy do przepisu należy użyć słonych krakersów? Czy chodzi o słodkie herbatniki? Pozdrawiam 🙂
Autor
Do tego przepisu użyłam słonych krakersów, ale na blogu mam też przepis z herbatnikami: https://www.marta-gotuje.pl/3-bit-ciasto-bez-pieczenia/
Obie wersje pyszne, ta z krakersami na pewno szybsza, bo herbatniki potrzebują więcej czasu, aby zrobiły się miękkie 🙂