Ciasteczka Jajka Sadzone to idealny pomysł na wielkanocny deser. Wyglądają bardzo realistycznie, więc sprawią dużą radość Waszym domownikom i gościom : ) Dodatkowo są proste do przygotowania i świetnie smakują. Polecam!!
Składniki na ciasto (ok. 9 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, wyciąć owalne kształty (nożem lub nożyczkami kuchennymi), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każde jajko nakłuć wielokrotnie widelcem. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 15 minut, do czasu aż nabiorą lekko złotego koloru. Wyjąć, przestudzić.
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń lub moreli
- 1 kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć na przestudzone ciastka przy pomocy łyżki. Kremu nie trzeba wyrównywać, „niedbale” ułożony sprawia bardziej realistyczne wrażenie ; ) Na środku każdego ciasteczka ułożyć połówkę odsączonej z soku/zalewy moreli lub brzoskwini. Jeśli używacie brzoskwiń być może konieczne będzie podzielenie połówki na pół i przycięcie kształtu nożem, aby „żółtko” nie było zbyt duże w stosunku do całego jajka. Opcjonalnie udekorować startą gorzką czekoladą, która imituje pieprz : )
Smacznego!