Ciastka czekoladowe z awokado są naprawdę zaskakujące! : ) Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku wyjątkowe, nie da się go do niczego przyrównać : ) Jest to bardzo zdrowy i pożywny deser, więc spokojnie możecie wypróbować będąc na diecie ; ) Sprawdzą się również dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi ponieważ są bez glutenu i orzechów, bez laktozy i nabiału pochodzenia zwierzęcego, bez niezdrowych tłuszczu i rafinowanego cukru. Jeśli obawiacie się dominującego smaku awokado mogę Was uspokoić, jest praktycznie niewyczuwalny, za to smak cukru kokosowego zdecydowanie wychodzi na pierwszy plan : ) Polecam!!
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych nie błyskawicznych)
Awokado zmiksować z cukrem kokosowym na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon, sodę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę owsianą, ponownie zmiksować. Ciasto przekładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja „Fit słodkości” K. Paruzel
Jak smakują tak jak wyglądają to biorę w ciemno wszystkie 😀
Autor
Dokładnie tak smakują jak wyglądają 😀
Super, że dodajesz także fit przepisy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że te zdrowsze również przypadają do gustu 🙂 u nas w rodzinie totalny miks, lubimy próbować wszystkiego 🙂
Cudnie sie prezentują 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ciekawa jestem tego smaku. Wszystkie składniki pod ręką, tylko awokado musi dojrzeć. Będę za nim czekać i spróbuję 😋
Autor
Koniecznie daj znać jak już awokado dojrzeje 🙂 u nas zniknęły błyskawicznie głównie za sprawą synka 😀
Właśnie, u nas też najmłodszemu najbardziej zasmakowały 😊Jak dla mnie to następnym razem zniweluję sodę do minimum, bo coś gryzła mi gardło (może przez przeziębienie). Zdrowa słodycz to na pewno! 😊
Autor
Najmłodszym chyba najłatwiej nowości przeforsować 🙂 mi najbardziej na pierwszy plan się posmak kokosowego cukru wysunął, ale te ciasteczka chyba nie potrzebują mocnego spulchniacza, więc jak zniwelujesz sodę powinno być ok 🙂
Muszą smakować wybornie 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Świetny post, super blog 🙂
Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 oleje to moc zdrowia, ale te tłoczone na zimno nie powinny być podgrzewane, więc warto o tym pamiętać 😉
Proste i pyszne 🙂 ale zrobiłam z cukrem trzcinowym bo kokoswego nie lubię 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂 z cukrem trzcinowym zapewne są delikatniejsze 🙂
Świetne są!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super ciacha 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
wspaniałe ciacha 🙂 przepis zapisuję do wypróbowania 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Super smak i bez obaw podałam dzieciom dzięki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Super 🙂
Petarda!!! Pyszne ciacha :):)
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂
i to tego dla alergików…
Autor
Same zalety 🙂