Kruche kakaowe ciasteczka z płynną czekoladą, proste do przygotowania, smakują nie tylko najmłodszym. Idealne w towarzystwie kawy, czy herbaty. Polecam!
Składniki (12 sztuk):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko (wielkość L)
- 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubić razem z cukrem pudrem i kakao na puszysty krem (miksować ok. 5 minut). Dodać jajko miksować przez kolejne 3 minuty. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do maślanej masy, wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Formować placuszki, na środku ułożyć po kostce czekolady i zlepić dokładnie brzegi ciasta. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 13 minut.
Smacznego!
Przepis – źródło. Więcej inspiracji na ciasteczka znajdziecie tutaj.