Kruche ciasteczka z oczkiem to jedne z ulubionych wypieków dzieciństwa. Pysznie maślane, wyciskane z Mamą przez szprycę w przypominające kwiatki kształty. Moje dzieci również je uwielbiają : ) Super smakują do kawy, czy herbaty, ale zawsze za szybko się kończą, więc warto przygotować większą porcję. Polecam!!!
Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (można dodać ziarenka z laski wanilii lub pominąć)
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- marmolada/dżem na nadzienie
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółto i pastę z wanilii, wymieszać. Dodać mąki i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć do szprycy (będzie dość gęste), wyciskać ulubione kształty na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasteczka dodać odrobinę marmolady lub dżemu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12-14 minut.
Smacznego!
Inspiracja program ABC Gotowania, więcej inspiracji na ciasteczka znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.