Kruche ciasteczka z oczkiem to jedne z ulubionych wypieków dzieciństwa. Pysznie maślane, wyciskane z Mamą przez szprycę w przypominające kwiatki kształty. Moje dzieci również je uwielbiają : ) Super smakują do kawy, czy herbaty, ale zawsze za szybko się kończą, więc warto przygotować większą porcję. Polecam!!!
Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (można dodać ziarenka z laski wanilii lub pominąć)
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- marmolada/dżem na nadzienie
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółto i pastę z wanilii, wymieszać. Dodać mąki i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć do szprycy (będzie dość gęste), wyciskać ulubione kształty na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasteczka dodać odrobinę marmolady lub dżemu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12-14 minut.
Smacznego!
Inspiracja program ABC Gotowania, więcej inspiracji na ciasteczka znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.
Oooo ja znam te ciasteczka jako Piotrusie 🙂 Pyszne są tylko jeszcze nie piekłam sama 🙂
Autor
Polecam 🙂
Rewelacja <3
Autor
Miło mi 🙂
Cudowne ❤
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Cudowne ciasteczka 🥰
Autor
Dziękuję 🙂
Soooo good 🙂 naprawdę rewelacja 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne dziękuję za ten przepis ☺️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Ciasteczka rewelacja 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Bardzo smaczne ciasteczka smakują lepiej jak z cukierni, zrobiłam całkiem bez nadzienia, masa była na tyle gęsta że mój rękaw czyt. woreczek foliowy nie dał rady, więc formowałam ręcznie.
Autor
Super <3
Mmmmm! Smaki dzieciństwa! Wyszły tak samo! <3 dziękuję za przepis!
Autor
Bardzo się cieszę <3