Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to błyskawiczna i zdrowa przekąska. Przygotujecie je w 20 minut i pewnie równie szybko znikną ze stołu, więc można od razu przygotować podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki (7-8 ciasteczek):
- 150 g masła orzechowego
- 50 ml syropu klonowego
- 5 sztuk daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady *
- 60 g mąki ryżowej
- szczypta soli
*W wersji wegańskiej zwróćcie uwagę na skład.
Daktyle zalać wrzątkiem, moczyć przez kilkanaście minut, a następnie odsączyć. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać połowę posiekanej czekolady wraz z posiekanymi daktylami. Dodać mąkę ryżową wymieszaną z solą, wymieszać łyżką. Za pomocą zwilżonych dłoni formować ciasteczka (ok 1 łyżki masy na ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na blasze. Resztę czekolady rozpuścić w miseczce na parze, udekorować ciasteczka.
Smacznego!