Site icon marta-gotuje.pl

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to błyskawiczna i zdrowa przekąska. Przygotujecie je w 20 minut i pewnie równie szybko znikną ze stołu, więc można od razu przygotować podwójną porcję ; ) Polecam!!!

Składniki (7-8 ciasteczek):

*W wersji wegańskiej zwróćcie uwagę na skład.

Daktyle zalać wrzątkiem, moczyć przez kilkanaście minut, a następnie odsączyć. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać połowę posiekanej czekolady wraz z posiekanymi daktylami. Dodać mąkę ryżową wymieszaną z solą, wymieszać łyżką. Za pomocą zwilżonych dłoni formować ciasteczka (ok 1 łyżki masy na ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na blasze. Resztę czekolady rozpuścić w miseczce na parze, udekorować ciasteczka.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version