Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to błyskawiczna i zdrowa przekąska. Przygotujecie je w 20 minut i pewnie równie szybko znikną ze stołu, więc można od razu przygotować podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki (7-8 ciasteczek):
- 150 g masła orzechowego
- 50 ml syropu klonowego
- 5 sztuk daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady *
- 60 g mąki ryżowej
- szczypta soli
*W wersji wegańskiej zwróćcie uwagę na skład.
Daktyle zalać wrzątkiem, moczyć przez kilkanaście minut, a następnie odsączyć. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać połowę posiekanej czekolady wraz z posiekanymi daktylami. Dodać mąkę ryżową wymieszaną z solą, wymieszać łyżką. Za pomocą zwilżonych dłoni formować ciasteczka (ok 1 łyżki masy na ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na blasze. Resztę czekolady rozpuścić w miseczce na parze, udekorować ciasteczka.
Smacznego!
Pożeram monitor!!!
Autor
Miło mi, że się podobają 🙂
Zdjęcia są tak apetyczne, że tylko chce się biec do kuchni i piec 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂
Super, wszystkie składniki są 😍 Must be, będziemy robić 😉
Autor
Mam nadzieję, że posmakują 😀
My teraz tez pol dnia spedzamy w kuchni i ciasteczka czesto na tapecie wiec na pewno zrobimy 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 🙂 u nas ciasteczka też na okrągło 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Co można użyć zamiast kolnowego syropu ?
Autor
Syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub miód 🙂
A co zamiast daktyli ?
Autor
Np. rodzynki 🙂
A co zamiar datkyli ?
Autor
Mogą być rodzynki 🙂
Czy mozna uzyc innej maki? A jesli tak , to jaka najlepsza?
Autor
Można, np. pszennej 🙂
Ile kalorii ma porcja ciastek ?
Autor
Niestety nie umiem pomóc, nie sprawdzam kaloryczności 😉
Jutro zrobię, mam mąkę kokosową, więc dodam zamiast ryżowej😊. Pozdrawiam.
Autor
Super, proszę dać znać jak posmakowało i czy mąka kokosowa się sprawdziła, bo jest jednak bardziej „sypka” 🙂
Czy można dodać mąkę pelnoziarmista ?
Autor
Tak 🙂
Wszystko było ok do czasu włożenia do piekarnika. Bardzo ładnie się formowały ale po włożeniu do piekarnika zlały się w jedną całość :(. Może wie Pani dlaczego tak się stało? Może mąki za mało?
Autor
Jeśli trzymała się Pani podanych proporcji to ilość mąki powinna być wystarczająca, być może piekarnik był za słabo rozgrzany? Zbyt niska temp. to częsta przyczyna utraty kształtu ciastek 🙁