Najprostsze kruche ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. Błyskawiczne do przygotowania, ze składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką, a co najważniejsze przepyszne! : ) Zamiast czekolady można również dodać orzechy i rodzynki, a jeśli chcecie zamienić je w słynne amerykańskie „Chocolate chip cookies” wystarczy zmniejszyć ilość mąki w przepisie o ok. 30g, uzyskując w efekcie, przyjemnie ciągnącą konsystencję ; ) Polecam!!!
Składniki (12 sztuk):
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 170-200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
- 50 g mlecznej czekolady (można pominąć)
Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 15 minut.
Smacznego!
Jakie cudowne!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wyglądają pysznie piekłam już wiele ciasteczek z Pani strony i zawsze wychodzą więc i te wypróbuję 🙂 moje ulubione do tej pory to owsiane z dynią 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dyniowe też uwielbiam 🙂 pozdrawiam 🙂
Pycha 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ile wychodzi sztuk mniej-więcej w tego przepisu?
Autor
Tak jak podane w przepisie – 12 🙂
Juz zrobione i juz prawie zjedzone dodałam jeszcze mlecznej czekolady niebo ❤️
Autor
Ale jesteś szybka! super, że posmakowały 🙂
Dzieci będą zakochane ❤ Cudowne
Autor
Dziękuję i polecam 😀
Przepraszam ale w wymienionych składnikach est 1/3 proszku do pieczenia a w opisie jest żeby dodać sody. To co w końcu dodać? 😁
Autor
Proszek do pieczenia 🙂
Wspaniale kusi mnie wersja „ciągnąca” 😋
Autor
Jest pyszna! moje dzieci wolą tą bardziej kruchą, ale dla siebie robię kilka, bardziej ciągnących 😉
Rewelacja te ciacha 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Piękne ciasteczka 💓
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Super wyglądają 😊
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Znikają tak szybko jak sie je robi pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepsze ciasteczka zbieram za nie komplementy dziekuje 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Ciasteczka wyszły idealnie, dałam mniej mąki jak radziłaś i były idealnie tak jak moje ukochane amerykańskie chocolate chip cookies!
Autor
Super, że posmakowały 🙂 Takie ciągnące uwielbiam 😉
Te ciastka są cudowne! Robiłam już kilka razy i zwyczajnie się w nich zakochałam <3 Wychodzą idealne, nic dodać nic ująć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 😀
Wczoraj córeczka zrobiła pycha 🤤
Wczoraj córeczka Zrobiła pycha 🤤 https://vm.tiktok.com/ZMeJBw2SG/
Autor
🙂
Jak długo można takie przechowywać? 🙂
Autor
Pewnie do kilku tygodni, ale są tak pyszne, że u nas znikają już pierwszego dnia 😉
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Mam pytanie czy musi być cukier trzcinowy ? Czy można dac inny 😄
Autor
Może być zwykły 🙂
Najlepsze kruche ciasteczka!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy można pominąć białą czekoladę ?
Autor
Tak 🙂
Przepis super ciasteczka pyszne 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Pyszne 😊
Autor
Cieszę się, że smakują 🙂