Ciasteczka pieguski z czekoladą

Najprostsze kruche ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. Błyskawiczne do przygotowania, ze składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką, a co najważniejsze przepyszne! : ) Zamiast czekolady można również dodać orzechy i rodzynki, a jeśli chcecie zamienić je w słynne amerykańskie „Chocolate chip cookies” wystarczy zmniejszyć ilość mąki w przepisie o ok. 30g, uzyskując w efekcie, przyjemnie ciągnącą konsystencję ; ) Polecam!!!

Ciasteczka pieguski z czekoladą

Składniki (12 sztuk):

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 170-200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 50 g mlecznej czekolady (można pominąć)

Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 15 minut.

Smacznego!

Ciasteczka pieguski najlepszy przepis
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Ciasteczka z czekolada
Ciasteczka z kawałkami czekolady przepis

Komentarzy: 46

  1. Aga
    23 sierpnia 2019 / 12:15

    Jakie cudowne!!!

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Natalia
    23 sierpnia 2019 / 12:29

    Wyglądają pysznie piekłam już wiele ciasteczek z Pani strony i zawsze wychodzą więc i te wypróbuję 🙂 moje ulubione do tej pory to owsiane z dynią 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:28

      Ogromnie mi miło, dyniowe też uwielbiam 🙂 pozdrawiam 🙂

  3. Kama
    23 sierpnia 2019 / 12:37

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:30

      🙂 🙂 🙂

    • Kuchareczka123
      10 października 2020 / 12:12

      Ile wychodzi sztuk mniej-więcej w tego przepisu?

      • Marta
        Autor
        15 października 2020 / 23:52

        Tak jak podane w przepisie – 12 🙂

  4. Isia
    23 sierpnia 2019 / 15:15

    Juz zrobione i juz prawie zjedzone dodałam jeszcze mlecznej czekolady niebo ❤️

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:30

      Ale jesteś szybka! super, że posmakowały 🙂

  5. Majka
    23 sierpnia 2019 / 15:59

    Dzieci będą zakochane ❤ Cudowne

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:30

      Dziękuję i polecam 😀

    • Marta
      3 kwietnia 2021 / 10:02

      Przepraszam ale w wymienionych składnikach est 1/3 proszku do pieczenia a w opisie jest żeby dodać sody. To co w końcu dodać? 😁

      • Marta
        Autor
        6 kwietnia 2021 / 11:27

        Proszek do pieczenia 🙂

  6. Iwona
    23 sierpnia 2019 / 16:13

    Wspaniale kusi mnie wersja „ciągnąca” 😋

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:30

      Jest pyszna! moje dzieci wolą tą bardziej kruchą, ale dla siebie robię kilka, bardziej ciągnących 😉

  7. Gabi
    23 sierpnia 2019 / 16:39

    Rewelacja te ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:31

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Marcepanowy Kącik
    23 sierpnia 2019 / 18:28

    Piękne ciasteczka 💓

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:31

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  9. Ania
    23 sierpnia 2019 / 19:38

    Super wyglądają 😊

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:31

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Emi
    24 sierpnia 2019 / 19:46

    Znikają tak szybko jak sie je robi pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2019 / 16:14

      Bardzo się cieszę 🙂

  11. Ilka
    13 września 2019 / 8:23

    Najlepsze ciasteczka zbieram za nie komplementy dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:56

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  12. Mora
    25 września 2019 / 16:04

    Ciasteczka wyszły idealnie, dałam mniej mąki jak radziłaś i były idealnie tak jak moje ukochane amerykańskie chocolate chip cookies!

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:35

      Super, że posmakowały 🙂 Takie ciągnące uwielbiam 😉

  13. Pattkass
    29 sierpnia 2020 / 16:18

    Te ciastka są cudowne! Robiłam już kilka razy i zwyczajnie się w nich zakochałam <3 Wychodzą idealne, nic dodać nic ująć 🙂

    • Marta
      Autor
      2 września 2020 / 11:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 😀

  14. 3 lutego 2021 / 9:58

    Wczoraj córeczka zrobiła pycha 🤤

      • Marta
        Autor
        3 lutego 2021 / 11:38

        🙂

      • Takajedna
        19 kwietnia 2021 / 18:25

        Jak długo można takie przechowywać? 🙂

        • Marta
          Autor
          19 kwietnia 2021 / 20:08

          Pewnie do kilku tygodni, ale są tak pyszne, że u nas znikają już pierwszego dnia 😉

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:38

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. Mkamu
    3 lutego 2021 / 15:00

    Mam pytanie czy musi być cukier trzcinowy ? Czy można dac inny 😄

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 11:21

      Może być zwykły 🙂

  16. Margo
    10 marca 2021 / 16:56

    Najlepsze kruche ciasteczka!!!

    • Marta
      Autor
      11 marca 2021 / 22:00

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Anecia
    4 sierpnia 2021 / 13:25

    Czy można pominąć białą czekoladę ?

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2021 / 13:50

      Tak 🙂

  18. Jaga
    28 czerwca 2023 / 23:07

    Przepis super ciasteczka pyszne 😊

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2023 / 1:13

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  19. Karolina
    2 lipca 2023 / 16:05

    Pyszne 😊

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2023 / 1:13

      Cieszę się, że smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 15 =