Na ostatnie dziecięce przyjęcie przygotowałam kruche ciasteczka pieczarki i muszę przyznać, że zaskoczone miny małych gości były bezcenne. Ciasteczka wyglądają identycznie jak znane grzyby, więc początkowo taki deser wywołał nie lada zdziwienie, ale nieśmiałe próby szybko poskutkowały błyskawicznym zniknięciem ciasteczek : ) Ciasteczka pieczarki są bardzo kruche, delikatne jak typowo piaskowe ciasto, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, więc koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 20 ciasteczek):
- 150 g masła lub margaryny
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo: pusta butelka i trochę kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, dodać jajko i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, pszenną i sodę oczyszczoną. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki (można delikatnie oprószyć ręce mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), przełożyć na blachę zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Gwint butelki obtoczyć w kakao i wcisnąć w środek każdej kulki (do około połowy), formując nóżki pieczarek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut.
Smacznego!
Inspiracja magazyn „Moje Gotowanie”