Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, zwłaszcza w postaci pysznych i pożywnych ciasteczek ; ) Poniższą wersję (podejrzana tutaj) przygotowywałam już kilka razy zmieniając dodatki, a nawet zmniejszając liczbę masła oraz trzcinowego cukru i zawsze się udają. Idealnie nadają się jako przekąska dla dzieci. Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej lub graham
- 1/2 szklanka cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 1 jajko (wielkość L)
- ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
- 2 łyżki posiekanych rodzynek
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można użyć robota kuchennego), następnie uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg), schłodzone kulki piec przez 17 minut.
Smacznego!