Ciasteczka owsiane to bardzo zdrowa i pyszna przekąska do zabrania w podróż lub do pracy. Zawierają dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B. Są także źródłem złożonych węglowodanów, więc dostarczają energię stopniowo, dzięki czemu są idealne również w diecie dzieci i sportowców. Śliwki nadają słodkiego i orzeźwiającego akcentu, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Polecam!!!
Składniki na 9 ciasteczek:
• 90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
• 35 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 35 g orzechów pekan
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 30 ml płynnego oleju kokosowego
• 30 ml syropu klonowego
• 200 g śliwek
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i ½ łyżki ciepłej wody (opcjonalnie 1 jajko)
• 20 g surowej czekolady
Zmielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Płatki owsiane wymieszać z mąką, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce połączyć olej, syrop klonowy oraz zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki. Dodać napęczniałe siemię lniane, wymieszać. Dodać połączone suche składniki i całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę formując ciasteczka. Na wierzchu ułożyć posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
Smacznego!