Kruche ciasteczka na mące kokosowej na pewno posmakują wielbicielom kokosowego smaku. Błyskawiczne, proste do przygotowania sprawdzą się, gdy nagle poczujemy chęć na coś słodkiego. Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bezglutenowe. Polecam!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 ml mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki kokosowe lub migdały do ozdobienia
Jajka ubić z mlekiem, dodać olej kokosowy, zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajecznej masy, zagnieść ciasto (można mikserem). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać dłonią, na środek ułożyć płatki kokosowe lub migdały. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny