Site icon marta-gotuje.pl

Ciasteczka Jeżyki

Urocze Ciasteczka Jeżyki były hitem na naszej urodzinowej imprezie. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również pysznie smakują! Są proste do przygotowania i długo zachowują świeżość. Polecam!!!

Składniki (ok. 50 sztuk):

Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, dodać jajko, pastę waniliową i zagnieść gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować kulki o wielkości ok. 2 cm. Z kulek uformować stożek – ciasteczko powinno być z jednej strony okrągłe, a z drugiej wydłużone. Ciasteczka przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut. Wystudzić.

Dekoracja:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej (na parze). Gotową polewą, przy pomocy pędzelka, pomalować grubszą część ciasteczek i zanurzyć ją w wiórkach kokosowych lub czekoladowej posypce. Wykałaczkę zanurzyć w polewie czekoladowej i namalować oczka i nosek.

Smacznego!

Inspiracja – Smaker

Exit mobile version