Bardzo fajny pomysł, aby szybko upiec coś pysznego ; ) Są mocno kakaowe i co najważniejsze nie wymagają dużej ilości składników, na pewno często będę sięgać po ten przepis. Zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasteczka jakie jadłam ; )
Składniki ok 20 szt:
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiego kakao
- 130g miękkiego masła
- 70g cukru (najlepiej użyć drobnego, aby później nie był widoczny w ciasteczkach ; )
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą, a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki, a następnie spłaszczać dłonią i kłaść na wysmarowanej tłuszczem blasze w odległości kilku centymetrów, gdyż trochę urosną podczas pieczenia. Następnym razem będę wycinać kółka szklanką, aby kształt był idealny ; )
Piec ok 15 min w temperaturze 170 C. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.