Czy są tu miłośnicy kultowego serialu „Przyjaciele” ? : ) Jeśli tak to na pewno z chęcią odtworzycie legendarny przepis na ciasteczka babci Phoebe. Przepis pochodzi z książki kucharskiej dla miłośników serialu „Ten, w którym są wszystkie przepisy„, która jest wypełniona recepturami na dania towarzyszące bohaterom : ) Ciasteczka są pyszne, słodkie i kruche, a jednocześnie delikatnie ciągnące w środku, idealne do popołudniowej kawy lub szklanki mleka. Polecam!!!
Składniki (ok. 15 szt.):
- 1 i 1/8 szklanki mąki (160g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła w temp. pokojowej (115g)
- 3/8 szklanki białego cukru (75g)
- 3/8 szklanki brązowego cukru (75g)
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady (u mnie 50 g)
- 1/2 szklanki dowolnych orzechów, posiekanych w dość grube kawałki
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce masło utrzeć mikserem na gładką, puszystą masę, stopniowo dodając oba rodzaje cukru. Do masy wbić jajko, ekstrakt z wanilii, dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy czekoladę oraz orzechy, wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować okrągłe placuszki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-11 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Studzić na kratce, po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, ale przestudzone nabiorą kruchości.
Smacznego!