Kruche ciasteczka a’la pieguski bez cukru i glutenu. Idealnie nadają się do dziecięcej śniadaniówki, jako pyszna i zdrowa przekąska! Proste i szybkie do przygotowania. Polecam!!
Składniki (10 sztuk):
- 100 g mąki migdałowej
- 120 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 80 g erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g oleju kokosowego
- 20 g syropu daktylowego lub klonowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
Mąki wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i ekstraktem z wanilii. Olej roztopić na niewielkim ogniu, dodać syrop daktylowy, wymieszać. Przelać do suchych składników, dodać jajko, wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wmieszać w masę. Dłonią uformować ciasteczka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-13 minut.
Smacznego!
Inspiracja Alitness