Site icon marta-gotuje.pl

Chruściki

Chruściki zwane również faworkami to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek ; ) Przepis pochodzi od mojej Mamy i są to zdecydowanie moje ulubione ; )

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-5 całych jajek
  • niecałe 250 ml śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w małe prostokąty, na środku których nacinamy nożem niewielki otwór i przekładamy przez niego górne rogi. Powstałe w ten sposób chruściki smażymy na głębokim oleju i obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego : )