Chruściki

Chruściki zwane również faworkami to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek ; ) Przepis pochodzi od mojej Mamy i są to zdecydowanie moje ulubione ; )

chrusciki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-5 całych jajek
  • niecałe 250 ml śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w małe prostokąty, na środku których nacinamy nożem niewielki otwór i przekładamy przez niego górne rogi. Powstałe w ten sposób chruściki smażymy na głębokim oleju i obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. A.
    13 lutego 2010 / 23:14

    Super propozycje na tłusty czwartek, pączusie też wyglądaja tak, że aż ślinka cieknei!

  2. Jaga
    22 lutego 2017 / 23:30

    Są przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:56

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  3. Zuzia
    23 lutego 2017 / 22:51

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:09

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 14 =