Gofry to nasza typowo wakacyjna przekąska, kojarzą mi się z letnimi wypadami nad morze, więc zawsze chętnie przygotowuję je w domu, żeby przypomnieć sobie ten wspaniały klimat. Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście odpowiednia gofrownica (jeśli macie okazję wybierzcie tą z jak największą mocą, drugą połowę sukcesu stanowi ciasto ; ) Na blogu znajdziecie również inne sprawdzone przepisy na gofry (również w wytrawnej wersji). Polecam!!!
Przepis na chrupiące gofry
Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na chrupiące gofry. Aby gofry wyszły chrupiące i lekkie koniecznie użyjcie gofrownicy o dużej mocy, poza sprawdzonym przepisem to klucz do sukcesu.
Jak zrobić chrupiące gofry
Składniki (ok. 10-12 gofrów):
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlać mleko, wodę i olej, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Delikatnie wmieszać ubite białka (mieszać szpatułką). Piec w bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy ok. 6 minut (w zależności od gofrownicy i stopnia wypieczenia jaki lubicie).
Smacznego !