Niezwykle aromatyczne, dyniowe gofry od lat umilają nam weekendowe śniadania. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, miłośnicy słodyczy uwielbiają w towarzystwie cukru pudru i świeżych owoców lub syropu klonowego. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, posmakują nawet niejadkom, którzy nie przepadają za smakiem dyni : ) Polecam!!!
Przepis na dyniowe gofry
Składniki (4-5 gofrów):
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g puree z dynii
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- mała szczypta soli
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z pozostałymi składnikami, dodać ubite białko, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i smażyć zgodnie z instrukcją gofrownicy, u mnie ok. 5 minut.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram