Niezwykle aromatyczne, dyniowe gofry od lat umilają nam weekendowe śniadania. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, miłośnicy słodyczy uwielbiają w towarzystwie cukru pudru i świeżych owoców lub syropu klonowego. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, posmakują nawet niejadkom, którzy nie przepadają za smakiem dyni : ) Polecam!!!
Przepis na dyniowe gofry
Składniki (4-5 gofrów):
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g puree z dynii
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- mała szczypta soli
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z pozostałymi składnikami, dodać ubite białko, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i smażyć zgodnie z instrukcją gofrownicy, u mnie ok. 5 minut.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram
Świeżo zrobione puree z dyni, więc grzechem byłoby nie zrobić tych gofrów 😋
Autor
Idealnie się składa, taką okazję trzeba wykorzystać 😀
Boskie 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Miały być jutro ja śniadanie ale dzieciaki zobaczyły i domagają sie na kolacje 😁
Autor
Tak powinno być 😀 😀 😀
Rewelacja 😊
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Perfekcja 🥰
Autor
Super, że posmakowały <3
Bardzo smaczne i smakują nawet na zimno w przeciwieństwie do innych gofrów wiec spokojnie mozna zapakować do śniadaniówki 😊
Autor
Super wiadomość <3
Jaką dynia ma mieć konsystencję rzadką czy gęstą?
Autor
Konsystencja przypominającą gęstą śmietanę 🙂