Chrupiące ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka należą do moich ulubionych, chyba dlatego, że ich przygotowanie jest bardzo szybkie, dodatki można zmieniać za każdym razem, a do tego długo zachowują świeżość. Tym razem zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przetestować przepis wykorzystujący masło. Dietetycznie pewnie nie wyszło, ale smacznie już owszem ; ) Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepsze towarzystwo do naturalnego jogurtu w ramach drugiego śniadania. Polecam! : )


Proste ciasteczka owsiane

Składniki (około 20 sztuk):

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki migdałów (w płatkach)

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )


Chrupiące ciasteczka owsiane


Chrupiące owsiane ciasteczka


Przepis pochodzi z książki „The best of America’s Test Kitchen 2009” z moimi drobnymi zmianami ; )

 

Komentarzy: 22

  1. 19 lutego 2015 / 17:46

    domowe ciasteczka owsiane smakują najlepiej!

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 20:44

      W zupełności się zgadzam 🙂

  2. 19 lutego 2015 / 22:00

    przeginasz, koleżanko, także tego…upominam Cię;p
    <3

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 20:44

      🙂

  3. Ala
    22 lutego 2015 / 12:13

    Genialne!

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:38

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  4. Gosia
    22 lutego 2015 / 17:14

    Owisiane ciasteczka sa najlepsze i najzdrowsze, dzieci sie zajadaly dzieki.

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:39

      Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu, cieszę się, że ciasteczka smakowały 🙂

  5. 22 lutego 2015 / 22:32

    Ty to wiesz jak kusić, a owsiane ciacha również darzę wielką miłością 😛

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:40

      Mam podobnie, z ciasteczek najbardziej lubię owsiane 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:41

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  6. 27 lutego 2015 / 20:42

    Pyszne ciasteczka! równie smaczne także z orzechami włoskimi, polecam wszystkim 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2015 / 20:45

      Cieszę się, że smakowały 🙂 z orzechami również muszą być pyszne 🙂

  7. Kasia
    28 lutego 2015 / 0:03

    Nasze ulubione ciasteczka owsiane!!! Robiłam już kilka razy 🙂 Ostatnio od siebie dodałam kakao i skórkę pomarańczową 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2015 / 12:03

      Bardzo mi miło 🙂 w czekoladowej wersji również uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:45

      Na pewno wpłynie na smak, bo mąka gryczana jest bardzo charakterystyczna (przynajmniej dla mnie; ), jest też bardziej sypka, więc trudno mi na oko powiedzieć jakich proporcji powinnaś użyć … ważne żeby ciasteczka się lepiły 🙂

  8. MartaD
    12 października 2016 / 11:04

    Ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 21:39

      Ok. 20 sztuk 🙂

  9. GTur
    10 września 2017 / 16:31

    Ciasteczka genialne 🙂 Robiłem je już kilka razy i za każdym wychodzą super 🙂 Zamiast mąki pszennej dodaję gryczaną, trochę płatków z amarantusa i dużo rodzynek – wypas 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:11

      Super, bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 modyfikacje zawsze mile widziane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 15 =