Zachęcona wspaniałym aromatem, jaki uzyskałam w naszym domu, dzięki wanilii przy przygotowaniu domowego cukru waniliowego i budyniu, postanowiłam znów do niej sięgnąć. Tym razem skorzystałam również z innych blistrów od firmy Kamis a mianowicie: owoców kardamonu i kory cynamonu. Już kiedy szarlotka piekła się w piekarniku, w domu poczułam magię świąt! Tak miło jest po pracy wrócić do domu pachnącego ciastem. Przyznam, że ta szarlotka jest odrobinę czasochłonna, ale dla takiego efektu na prawdę warto ; ) Tymczasem zabieram się do przygotowywania kolejnych wigilijnych przysmaków, a wszystkim czytelnikom życzę Wesołych i smacznych Świąt : )
Składniki na ciasto – blacha o wymiarach 36×24 cm:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 1/2 laski wanilii
- kilka owoców kardamonu
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem i jednym żółtkiem. Dodajemy owoce kardamonu rozdrobnione w moździerzu lub blenderze oraz miąższ wanilii. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy pozostałe żółtka i mieszamy widelcem. Mogą powstać grudki. Dodajemy pozostałe składniki, przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego gruby wałek, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Składniki na nadzienie :
- 1,5 kg jabłek
- 150 g cukru
- 2 laski cynamonu
- 1 cytryna
Jabłka obieramy, połowę z nich kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z łyżką cukru i otartą skórką z cytryny.
Pozostałe jabłka szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z cynamonem przełamanym na pół. Dusimy pod przykryciem, aż całkowicie się rozpadną, następnie zdejmujemy pokrywkę dodajemy cukier i gotujemy ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia.
Do masy jabłkowej dodajemy kawałki jabłek przygotowane z cytryną i cukrem.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 1/2 laski wanilii
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- szczypta cynamonu
- dodatkowo cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie ugniatamy, tak aby powstały większe grudki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy w 5 mm plastry. Wykładamy nimi dno blachy, lekko zlepiając brzegi. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do temp. 200 C piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.
Na podpieczony spód kładziemy masę z jabłek i posypujemy kruszonką. Zapiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 200 C. Upieczoną szarlotkę studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )