Chrupiąca szarlotka, pachnąca Świętami

Zachęcona wspaniałym aromatem, jaki uzyskałam w naszym domu, dzięki wanilii przy przygotowaniu domowego cukru waniliowego i budyniu, postanowiłam znów do niej sięgnąć. Tym razem skorzystałam również z innych blistrów od firmy Kamis a mianowicie: owoców kardamonu i kory cynamonu. Już kiedy szarlotka piekła się w piekarniku, w domu poczułam magię świąt! Tak miło jest po pracy wrócić do domu pachnącego ciastem. Przyznam, że ta szarlotka jest odrobinę czasochłonna, ale dla takiego efektu na prawdę warto ; ) Tymczasem zabieram się do przygotowywania kolejnych wigilijnych przysmaków, a wszystkim czytelnikom życzę Wesołych i smacznych Świąt : )


Szarlotka z wanilią, cynamonem i kardamonem

Składniki  na ciasto – blacha o wymiarach 36×24 cm:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 laski wanilii
  • kilka owoców kardamonu
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem i jednym żółtkiem. Dodajemy owoce kardamonu rozdrobnione w moździerzu lub blenderze oraz miąższ wanilii. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy pozostałe żółtka i mieszamy widelcem. Mogą powstać grudki. Dodajemy pozostałe składniki, przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego gruby wałek, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Składniki na nadzienie :

  • 1,5 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cytryna

Jabłka obieramy, połowę z nich kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z łyżką cukru i otartą skórką z cytryny.

Pozostałe jabłka szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z cynamonem przełamanym na pół. Dusimy pod przykryciem, aż całkowicie się rozpadną, następnie zdejmujemy pokrywkę dodajemy cukier i gotujemy ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia.

Do masy jabłkowej dodajemy kawałki jabłek przygotowane z cytryną i cukrem.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • szczypta cynamonu
  • dodatkowo cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie ugniatamy, tak aby powstały większe grudki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy w 5 mm plastry. Wykładamy nimi dno blachy, lekko zlepiając brzegi. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do temp. 200 C piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.

Na podpieczony spód kładziemy  masę z jabłek i posypujemy kruszonką. Zapiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 200 C. Upieczoną szarlotkę studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. jaras
    23 grudnia 2011 / 22:11

    Zdecydowanie bożonarodzeniowe zapachy, o tak 🙂

  2. małgoska-61
    24 grudnia 2011 / 2:13

    Mi też zapachniało:)))
    Chciałam Ci złożyć życzenia cudownych Świąt i podziękować za wszystkei wspaniałe przepisy, będziemy się z rodiznką zajadać pysnzościami w te Święta:)))Dzięki Tobie, tak dalej!

  3. ike234@gmail.com
    24 grudnia 2011 / 10:06

    Spokojnych i pysznych Świąt, sądząc po Twoich przepisach, to możena tylko zazdrościć Twoim domownikom smakołyków!:)))

  4. 24 grudnia 2011 / 13:46

    Wesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2011 / 14:09

      Dziękuję bardzo i również życzę Wam wesołych Świąt!!!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 7 =