Site icon marta-gotuje.pl

Chorizo stew

Wprost uwielbiam takie gulaszowe dania, więc jedynym, co mnie powstrzymywało przed jego przyrządzeniem, był brak chorizo… Przepis znalazłam już dawno temu na brulionie i dodałam do ulubionych, jednak przyznam, że w związku z brakiem tego jednego składnika, całkiem o nim zapomniałam. Dopiero, gdy podczas wizyty w Hiszpanii miałam okazję spróbować kiełbasy chorizo, moje kubki smakowe zaczęły domagać się powtórki i przepis powrócił do łask; ) Danie wyszło super, z podanej porcji spokojnie starczyło nam na 2 obiady, co nieczęsto się zdarza. Wino nadaje mu idealny posmak, choć przeważnie wolę sosy na bazie rosołku ; )


Składniki :

Boczek, ziemniaki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Ziemniaki ugotować al dente w osolonej wodzie.  Chorizo pokroić w talarki i dorzucić do boczku. Smażyć razem, dopóki będą rumiane, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku.  Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę. Mieszać od czasu do czasu, a następnie dodać boczek i kiełbaskę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.

Smażyć chwilę razem, a następnie dodać ugotowane ziemniaki oraz ciecierzycę (odsączoną z zalewy). Wlać wino i wymieszać. Podsmażać przez chwilę, a następnie przełożyć do garnka i dodać pomidory z puszki wraz z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować dalej pod przykryciem przez ok. 20 min. Doprawić do smaku oregano i pieprzem, na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.

Smacznego : )

Exit mobile version