Chorizo stew

Wprost uwielbiam takie gulaszowe dania, więc jedynym, co mnie powstrzymywało przed jego przyrządzeniem, był brak chorizo… Przepis znalazłam już dawno temu na brulionie i dodałam do ulubionych, jednak przyznam, że w związku z brakiem tego jednego składnika, całkiem o nim zapomniałam. Dopiero, gdy podczas wizyty w Hiszpanii miałam okazję spróbować kiełbasy chorizo, moje kubki smakowe zaczęły domagać się powtórki i przepis powrócił do łask; ) Danie wyszło super, z podanej porcji spokojnie starczyło nam na 2 obiady, co nieczęsto się zdarza. Wino nadaje mu idealny posmak, choć przeważnie wolę sosy na bazie rosołku ; )


Chorizo Stew
Składniki :

  • 250 g  surowego wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 puszka ok. 400 g cieciorki (ciecierzycy)
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 325 ml wody
  • mały słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
  • pieprz, oregano

Boczek, ziemniaki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Ziemniaki ugotować al dente w osolonej wodzie.  Chorizo pokroić w talarki i dorzucić do boczku. Smażyć razem, dopóki będą rumiane, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku.  Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę. Mieszać od czasu do czasu, a następnie dodać boczek i kiełbaskę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.

Smażyć chwilę razem, a następnie dodać ugotowane ziemniaki oraz ciecierzycę (odsączoną z zalewy). Wlać wino i wymieszać. Podsmażać przez chwilę, a następnie przełożyć do garnka i dodać pomidory z puszki wraz z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować dalej pod przykryciem przez ok. 20 min. Doprawić do smaku oregano i pieprzem, na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. Amela
    13 września 2011 / 22:48

    Wow, ale świetne danie. W w PL można dostac chorizo?

  2. Marta
    Autor
    13 września 2011 / 22:53

    Na szczęście można! udało mi się znaleźć w supermarkecie, ale na pewno można też zamówić w internecie, jednak to pewnie zwiększy koszty…

  3. ogórkowa
    14 września 2011 / 10:12

    Witam,
    bardzo lubię Pani bloga za różnorodność prezentowanych potraw. Doskonały przepis, skorzystam z pewnością.
    Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      14 września 2011 / 14:16

      Bardzo mi miło, dziękuję ; )

  4. Dżoana:)
    14 września 2011 / 17:20

    Interesujący przepis. Jeśli uda mi się nabyć to magiczne chorizo, wypróbuję na weekend!

  5. Mikrosfera@o2.pl
    15 września 2011 / 10:36

    Same pyszności u Ciebie:)))

  6. Jenny_H
    16 września 2011 / 8:22

    Mieć taką kucharkę w domu jak Ty, to skarb. Definitywnie takiej potrzebuję:)))

    • Marta
      Autor
      16 września 2011 / 13:15

      Bardzo mi miło! dziękuje:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 24 =