Chlebki naan przygotowałam z myślą o kurczaku w indyjskiej wersji, którego zaprezentuję Wam w najbliższym poście : ) Ich przyrządzenie okazało się tak proste i szybkie, że od tej pory bardzo często u nas goszczą. Wersję bez dodatku drożdży znalazłam tutaj i gorąco Wam polecam, bo chlebki są pyszne! : )
Składniki (8 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jogurt i mleko i dokładnie wymieszać łyżką przez kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i uformować z nich kulki. Rozwałkować na cienkie placki. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można delikatnie podsypać je mąką. Patelnię z nieprzywieralną powłoką bardzo dobrze rozgrzać. Smażyć chlebki z obu stron, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki.
Smacznego : )