Chlebki naan przygotowałam z myślą o kurczaku w indyjskiej wersji, którego zaprezentuję Wam w najbliższym poście : ) Ich przyrządzenie okazało się tak proste i szybkie, że od tej pory bardzo często u nas goszczą. Wersję bez dodatku drożdży znalazłam tutaj i gorąco Wam polecam, bo chlebki są pyszne! : )
Składniki (8 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jogurt i mleko i dokładnie wymieszać łyżką przez kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i uformować z nich kulki. Rozwałkować na cienkie placki. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można delikatnie podsypać je mąką. Patelnię z nieprzywieralną powłoką bardzo dobrze rozgrzać. Smażyć chlebki z obu stron, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki.
Smacznego : )
przepis zatrzymuję:) na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji:)
Autor
Bardzo polecam 🙂
X czasu już szukam przepisu wartego uwagi i takiego, który poskromi moje lenistwo:D przepis zapisuję:)
Autor
Aniu na pewno się nie zawiedziesz 🙂
Chlebki Naan są pyszne, jako dodatek i same w sobie! 🙂
Autor
Dokładnie tak! 🙂
Chlebki są pyszne. Po raz pierwszy raz zrobiłam do kurczaka tika masala ale od tej pory czesto z nich korzytsamy takze do innych dań dzieki 🙂
Autor
My również należymy do miłośników tych chlebków 🙂
Potwierdza, chlebki są mega dobre. Ja posypuje je posiekanym czosnkiem lub czarnuszką i wgniatam wałkiem w ciast.
Autor
Super, że posmakowały, z czarnuszką i czosnkiem muszą być pyszne! 🙂
Rewelacyjne!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Nia znalazłem przepisu na bagietkę – tę francuską. Piekłem już kilka razy , z przepisów znalezionych w sieci , ale smak i konsystencja nijak ma sie do oryginału.
Autor
Mogę polecić jedynie kawiorek 🙂 http://www.marta-gotuje.pl/bulka-wroclawska/
Przepyszne dziękuję za ten przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂