Site icon marta-gotuje.pl

Chlebek do święconki

Punkt obowiązkowy w każdym wielkanocnym koszyczku to oczywiście chleb. Bardzo lubię przygotowywać mini chlebki w postaci zajączków, które nie tylko cieszą oko, ale również pysznie smakują i uwielbia je cała nasza rodzina. W tym roku wykorzystałam Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera, dzięki czemu nasz wypiek nabrał wyjątkowego charakteru oraz struktury i smaku pieczywa na zakwasie! Różnica jest wyczuwalna również w świeżości tak przygotowanego drożdżowego ciasta, dzięki czemu nawet chlebki upieczone z wyprzedzeniem, będą pysznie smakować na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam!!!

Składniki (8 sztuk):

Mąkę wymieszać z drożdżami, zakwasem, cukrem i solą. Mleko i masło przełożyć do niewielkiego rondla, podgrzewać do czasu, aż masło się roztopi. Przestudzić i do letniej masy dodać jajko, wymieszać. Całość przelać do suchych składników i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie, ciasto odgazować, ugniatając je rękoma. Podzielić na 8 części i formować zajączki. Z dużej kulki ulepić tułów, zakończony malutką kuleczką – ogonkiem, z mniejszej uformować głowę, na której dołożyć dwa kawałki ciasta przypominające uszy. Gotowe zajączki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

Exit mobile version